Naslovna Hrana kao lek 6 namirnica koje štite od raka, moždanog i srčanog udara

6 namirnica koje štite od raka, moždanog i srčanog udara

119
0
6_namirnica_koje_stite_od_raka_srcanog_i_mozdanog_udara_cl.jpg

Pravilna ishrana je temelj dobrog zdravlja i dugog života. I pored toga što se za neke namirnice možda olako vezuje termin superhrana, predstavljamo vam nekoliko vrsta voća i semenki koje su prava riznica lekovitih sastojaka i trebalo bi češće da se nađu na vašem jelovniku.

Višnje

Ovi kiselkasti plodovi sadrže visok nivo antioksidanasa. Višnje imaju antiupalna dejstva, čuvaju miran san i oporavljaju mišiće nako napornih vežbi.

Avokado

Ako do sada avokado nije bio na vašoj trpezi, vreme  je da ga konačno stavite na spisak za kupovinu. Avokado je odličan izvor zdravih, monozasićenih masnoća, koje snižavaju nivo lošeg holesterola i time smanjuju rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.

Pogledajte i Kako da pravilno isečete avokado (VIDEO)

Brusnica

Kao što verovatno znate, brusnica je odličan lek protiv urinarnih infekcija. Brojne naučne studije su ispitivale i njena druga lekovita svojstva, pa je tako dokazano da ove crvene bobice štite zdravlje srca, deluju preventivno na pojavu raka, održavaju oralno zdravlje i pomažu u smanjenju infekcija. Brusnice su  blagotvorne za naše zdravlje zbog visokog sadržaja polifenola i imaju antioksidativno, antiupalno i antimikrobno dejstvo.

Pročitajte i:  Ima mnogo razloga da ovu biljku što pre uvrstite u ishranu

Borovnice

S obzirom da imaju visok sadržaj antioksidasnata, vitamina i minerala, borovnice pružaju našem zdravlju mnogo blagodeti. Štite kardiovaskularno zdravlje, pojačavaju moždane aktivnosti i popravljaju vid. Takođe, neke studije pokazuju da antioksidansi u borovnicama mogu usporiti procese starenja.

Pogledajte i 6 razloga zašto treba jesti borovnice

Seme bundeve

Ove ukusne grickalice sadrže dosta vitamina, proteina, mangana, magnezijuma i fosfora i odličan su izvor cinka. Tako da ne čudi što ove semenke nose epitet superhrane. One povoljno utiču na naš san, raspoloženje, zdravlje kože i vida.

Čia semenke

Poslednjih godina čia semenke su izbile na sam vrh liste najzdraviijih namirnica – i to s pravom. Naime, ove semenke imaju mnogo hranljivih sastojaka, a opet malo kalorija. Sadrže antioksidanse, rastvoriva vlakna i minerale, ali i omega 3 masne kiseline i više kalcijuma od mleka. 

Pogledajte i Čia semenke jačaju imunitet

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.