Naslovna Hrana kao lek 10 razloga da češće jedete šargarepu

10 razloga da češće jedete šargarepu

481
0
10_razloga_da_cesce_jedete_sargarepu_cl.jpg

Ako se još uvek dvoumite da li da u obrok uvrstite šargarepu, evo nekoliko, više nego dobrih razloga “za”.

Pored toga što je zdrava, šargarepa je ukusan dodatak svim jelima, a čorbice, supe i gulaši su bez nje jednostavno nezamislivi. Saznajte kako šargarepa utiče i pospešuje zdravlje kože, očiju, probave i zuba.

1. Šargarepa je na prvom mestu bogata beta karotenom veoma moćnim antioksidantom koji, pored mnogih dobrobiti koje ima, se u organizmu pretvara u vitamin A koji održava zdravlje i lepotu kože.

2. Kad je u pitanju dobra probava, šargarepa ima veliki uticaj. Ona pospešuje produkciju pljuvačke i prikuplja esencijalne minerale, vitamine i enzime koji poboljšavaju probavu. Redovnom konzumacijom sveže šargarepe možete sprečiti pojavu gastritisa i mnogih drugih problema sa probavom.

3. Šargarepa je bogata i alkalnim elementima koji pročišćavaju i revitalizuju krv, a u isto vreme potpomaže postizanje dobre ravnoteže kiselina u organizmu.

4. Kalijum je takođe jedan od minerala kojima je šargarepa veoma bogata, a on pomaže da u organizmu održimo dobru ravnotežu natrijuma, što automatski utiče na nivelaciju krvnog pritiska.

Pročitajte i:  10 dobrih razloga pijete vodu s ananasom

5. Konzumiranjem šargarepe neutrališemo bakterije u ustima i na taj način sprečavamo kvarenje zuba.

6. Kao prva pomoć kod posekotina i ogrebotina mogu vam poslužiti oblozi od narendane šargarepe. Ako sumnjate, probajte prvom prilikom.

7. Pored svega ovoga šargarepa sadrži i fitonutrijent koji se zove falkarinol, a koji pospešuje zdravlje debelog creva i sprečava nastanak raka.

8. Ovo sjajno povrće je veoma dobro i za regulaciju šećera u krvi jer sadrži karotenoide.

9. Kad je u pitanju zdravlje srca i krvnih sudova i tu nam šargarepa može pomoći, jer zbog upijajućih vlakana kojima je bogata ima mogućnost da poveća dobar, a snizi loš holesterol i na taj način preventivno deluje na stvaranje ugrušaka i zdravlje srca.

10. I na samom kraju, preporučujemo vam da što više jedete šargarepu zbog njenog uticaja na zdravlje očiju, kose, noktiju i to tako što potpomaže detoksikaciju organizma i obnavljanje ćelija.

Izvor: Lifepress magazin

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.