Naslovna Hleb i peciva ZA SPECIJALNE PRILIKE: Kraljevska pogača sa spanaćem i ajvarom

ZA SPECIJALNE PRILIKE: Kraljevska pogača sa spanaćem i ajvarom

1690
0
Foto: Profimedia

Ova pogača svojim ukusom i izgledom zaslužuje da nađe svoje mesto na svečanoj trepezi u vašem domu.

Testo:

  • 1 kg brašna
  • 250 ml mleka
  • 250 ml vode
  • 1 kvasac
  • malo šećera
  • malo soli
  • 2 jaja
  • pola šoljice ulja
  • malo limunovog soka

Za nadev:

  • 200 g šunke
  • 200 g sira
  • 4 kašike ajvara
  • 2 jaja
  • 200 g spanaća

Za premaz:

  • 200 g margarina

Priprema:

Ugrejati mleko da bude mlako, pa u njega dodati so, šećer i kvasac. Izmešati i ostaviti da malo odstoji. Nakon toga to sve sipati u brašno i zamesiti testo. Ostaviti da odstoji pola sata, pa ga podeliti na 11 delova.

Prvo uzeti tri jufkice i razviti ih oklagijom. Na prvu staviti malo margarina, pa na njega druge dve jufkice. Testo treba da bude veličin tepsije u kojem ćete peći pogaču. Testo staviti u tepsiju.

Spanać blago obariti, ocediti i iseckati, pa u to dodati jedno jaje i malo sira, posoliti i dobro izmešati. Polovinu ove smese staviti preko ove treće kore.
Potom razvijte dve jufkice. Prvo staviti jednu i malo margarina, pa drugu na koju stavljate mešavinu jaja i sira, pa odozgo šunka.

Pročitajte i:  Ideja za doručak: Složenac od starog hleba (RECEPT)

Onda opet razviti dve kore, na jednu malo margarina, a na drugu 3 kašike ajvara.

Zatim opet ravijte dve jufke, na jednu malko margarina, na drugu drugu polovinu smese sa spanaćem. Odozgo stavimo još dve razvijene kore. Na kraju isečenom na kocke, prelijemo umućenom pavlakom i jajima.

Odmah stavljamo da se peče u ugrejanu rernu oko 50 minuta… Nakon toga proverite da li je pečeno i izvadite iz rerne. Umotajte u krpu da malo omekani kora i služite. Najlepša je kad je još topla, uz domaći sir i kajmak, a može i uz jogurt.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.