Naslovna Hleb i peciva Svečana pogača: Domaće pecivo postaće kraljica svake trpeze (VIDEO)

Svečana pogača: Domaće pecivo postaće kraljica svake trpeze (VIDEO)

16909
0
Foto: Bakina i dekina kuhinja

Pratite recept i napravite divnu svečanu pogaču.

Sastojci:

  • 400 ml mleka
  • 100 ml mlake vode
  • 20 g svežeg kvasca
  • 700 -750 g brašna
  • 1 jaje
  • 1 kašičica šećera
  • malo soli
  • maslinovo ulje za premazivanje listova testa
  • žumance za premazivanje
  • malo susama
  • kim, krupna so

Priprema:

U vodi izmrviti kvasac, dodati šećer pa kad zapeni sipati u činiju i dodati jaje pa umutiti žicom. Dodati mleko i polako brašno, so, da se dobije mekše testo glatko (oko 700 -750 g brašna) .Testo ostaviti da odmori 30 min a onda ga istresti na radnu površinu.

Od testa iseči 9 komadića, 8 iste veličine, jedan da je malo manji.
Svaki deo testa razviti na oko 16 cm. u prečniku. Slagati po 4 lista jedan na drugi, svaki list premazati maslinovim uljem osim poslednjeg.

Malo rukama pritisnuti pa ga iseći na 8 trouglova ali ne sasvim oko 2 cm ostaviti od obruča. Zarezati svaki trougao pa špic provući kroz prorez i vratiti nazad u pleh prema ivici tepsije veličine 27 cm u prečniku.

Pročitajte i:  Slane pogačice sa čedar sirom i čilijem

Razviti i druge 4 loptice, seći na 8 trouglova ali sad se seče do kraja. Takodje zaseći kao i prvi deo. stim što se trouglove redjaju izmedju savijenih delova testa tako da se ravni deo stavlja prema centru a špic ka ivici. Zadnji deo napraviti lopticu i staviti u sredinu. Pokriti da poraste pa premazati žumancetom u koji ste stavili 1 kašiku mleka i ulja..Posutu semenkama. Prelepa…

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na na 180 stepeni oko 50 min. Pred kraj pokriti folijom da ne izgori gornji delovi..

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Bakina i dekina kuhinja

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.