Naslovna Hleb i peciva POTPUNI UŽITAK: Sunđer vekne mekše nego iz pekare

POTPUNI UŽITAK: Sunđer vekne mekše nego iz pekare

8151
0
Foto: Shutterstock

Vazdušaste i mekane kao duša.

Potrebno je:

  • 800 + 50 g brašna
  • 250 ml hladne vode + 250 ml mlake vode
  • 1 jaje
  • 1 puna kašika suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 60 g kisele pavlake
  • 50 ml ulja

Priprema:

U veliku činiju usuti brašno i so, i polako promešati.

U malu šerpu usuti hladnu vodu i dodati 50 g brašna. Polako promesti i skuvati na laganoj vatri. Voditi računa da se ne stvore grudvice. Ostaviti da se ohladi.

U mlaku vodu dodati kvasac i šećer.

U drugoj činiji umutiti jaje, dodati kiselu pavlaku i ulje. Zatim dodati skuvano brašno i pripremljeni kvasac. Sve polako promešati i na kraju dodati brašno pomešano sa soli. Zamesiti testo.

Pročitajte i:  Posna pogača za badnje veče (VIDEO)

Testo pokriti sa providnom folijom i ostaviti na topom mestu da naraste.

Nadokislo testo staviti na radnu, brašnom posutu površinu. Testo podeliti na 4 jednaka dela.

Svaki deo napraviti u oblik loptice i oklagijom razvuci u elipsasti oblik i urolati.

Pripremljene vekne staviti u tepsiju obloženu sa papirom za pečenje.8Vekne premazati sa malo vode, malo prerezati i posuti sa susamom.

Peći 40 min. na temperaturi 180°C.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: serbiancafe.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.