Naslovna Hleb i peciva Pogačice sa origanom i belim lukom: Mekane i ukusne i kada stoje...

Pogačice sa origanom i belim lukom: Mekane i ukusne i kada stoje nekoliko dana

9518
0
Foto: Shutterstock

Vazdušasto i meko testo, kao i neodoljivi miris origana učiniće ove pogačice vašim omiljenim doručkom već na prvi zalogaj! Pogačice s belim lukom, kimom, origanom i maslinovim uljem odlično se slažu uz grčki jogurt, a možete ih jesti i dan nakon pravljenja.

Sastojci:

1kg brašna
2 jajeta
1/2l mleka
1dl vode
1,5dl ulja
1 kockica svežeg kvasac
kašičica šećera
kašičica soli
1 jaje za premazivanje
1dl maslinovog ulja
4 čena belog luka (što sitnije iseckan)
origano ili neki drugi začin koji volite
kašičica kima

Priprema:

U malo toplog mleka dodajte šećer i izmrvljen kvasac. Ostavite petnaestak minuta da se kvasac rastopi i počne da bubri. U međuvremenu umutite jaja. Dodajte mleko, vodu, šećer, so i ulje. Sipajte i kvasac, pa sve lagano promešajte.

Postepeno dodajte brašno i rukama mesite testo. Kad prestane da se lepi za ruke, testo je gotovo. Ostavite ga u posudi i premažite s malo ulja kako mu se površina ne bi osušila. Prekrijte posudu vlažnom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi oko 2 sata, da nadođe.

Pročitajte i:  Jednostavna pita sa mesom za sve prilike (VIDEO)

Kada testo nadođe, formirajte 12 loptica približno iste veličine. Poređajte ih u pleh obložen pek papirom i ostavite da odstoje još tridesetak minuta. Premažite loptice jednim umućenim jajetom i pecite ih na 180 stepeni sve dok ne dobiju zlatnu boju.

Kada su pogačice ispečene, premažite ih marinadom od maslinovog ulja, sitno seckanog belog luka i origana. Ostavite pogačice da upiju marinadu, pospite ih kimom i poslužite dok su tople. Uživajte u ukusnom pecivu i aromi koja će ispuniti celu kuću.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicai – Stvar ukusa 

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.