Naslovna Hleb i peciva PO STAROM RECEPTU: Pita sa golicom i prazilukom

PO STAROM RECEPTU: Pita sa golicom i prazilukom

1412
0
Foto: Shutterstock

Ova preukusna zdrava pita zaslužuje da se nađe na vašem stolu barem jednom nedeljno.

Sastojci:

  • 450 g brašna
  • 200-220 ml vode
  • 1 ravna kašičica soli
  • 2 veze mladog crnog luka
  • 1 beli deo praziluka
  • 150-200 g pečenih semenki bundeve
  • 100 ml ulja
  • + so, seme bundeve za posipanje

Priprema:

Zamesite tvrdo testo od brašna, vode, soli i 2-3 kašike ulja. Testo treba da je elastično i da se ne lepi za ruke. Ostavite ga da odmori u čistoj posudi pokriveno prozirnom folijom. Neka testo odmara 30-ak minuta.

Zatim testo podelite na 4 jednaka dela i svaki premesite pa formirajte malu pogalu, prečnika oko 15 cm. Ređajte jednu na drugu, a između premažite uljem.

Možete koristiti obično ili maslinovo ulje ili mast za mrsnu varijantu. Opet, ostavite testo da odmori i fino omekša. Za to vreme pripremite fil tako što ćete na ulju izdinstati crni luk i praziluk da omekšaju. Dodajte soli po ukusu. Ispečene semenke sameljite na krupno.

Pročitajte i:  BOŽIĆNI OBIČAJI: Ovako se tradicionalno proslavalja BADNJI DAN

Zatim, na trpezarijski sto stavite stolnjak, pa pažljivo rukama razvucite testo na tanko, lagano u krug povlačeći ivice ka spolja. Dodajte ulja ako je potrebno. Zatim ravnomerno rasporedite izdinstan luk pa ravnomerno pospite samlevene semenke.

Preklopite bočne strane ka unutra toliko da se formira ravna linija. A onda, sa jedne strane podižiću stolnjak urolajte pitu. Prebacite na pleh.

Premažite pitu sa još malo ulja, pospite semenkama i sa malo soli po želji. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepni 30 do 40 minuta ili dok fino ne porumeni. Sačekajte da se prohladi pa je isecite na kriške. Poslužite toplo… celoj porodici…

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: milinkuvar.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.