Naslovna Hleb i peciva Pletenice

Pletenice

78
0
pletenice_n.jpg
Sastojci:

5 šolja brašna (780 g)
150 g šećera
2 kockice pivskog kvasca
šolja + 1/4 šolje vode
kesica praška za pecivo
1/2 kašičice šafrana
2 kašike susama i 3 jajeta
rendana kora 1 limuna

1. U kvasac sa 2 kašike brašna i kašikom šećera dodajte malo mlake vode i ostavite na toplom da uskisne.

2. U većoj posudi umutite žumanca i šećer, dodajte šafran, rastopljen maslac, kvasac, mlaku vodu i postepeno brašno s praškom za pecivo. Na kraju stavite koru limuna. Kad se testo odvoji od posude, ostavite da naraste do duple količine (oko 1 sat). Prekrijte krpom pokvašenom vrućom vodom.

3. Izručite na pobrašnjenu dasku i presavijte nekoliko puta brašnjavim rukama. Sneg od 2 belanceta umešajte u susam. Od testa razvijte 3 valjka, premažite otopljenim maslacem, pa ispletite pletenicu. Ostavite da naraste prekrivena vlažnom krpom. Premažite dva puta susamom (ili listićima badema). Pecite 10 minuta na 100 stepeni, povećajte temperaturu na 170 i pecite 15-20 minuta.

Inicijalizacija u toku...