Naslovna Hleb i peciva Nikad mekši i ukusniji: Recept za domaći hleb

Nikad mekši i ukusniji: Recept za domaći hleb

24548
0
Foto: Stvar ukusa

Uz ovaj recept čak i oni koji ne jedu hleb će ga probati.

Sastojci:

  • 700 g mekog brašna
  • 30 g svežeg kvasca (7,8 g suvog )
  • 400 ml mlake vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 2 kašike ulja

Priprema:

Kvasac izmrvite u mlakoj vodi, dodajte šećer i promešajte. Zatim stavite pola mere brašna i dobro varjačom promešajte, biće retko i treba da je bez grudvica. Dodajte zatim ostatak brašna i so, opet dobro umešajte.

Testo će biti mekano i lepljivo, ali tako treba. Pouljite odozgo pa gornju stranu stavite dole i premesite rukom. Poklopite krpom i ostavite da odmara od 30 minuta do 60 minuta, koliko vama odgovara dok nešto drugo radite, ne morate se striktno pridržavati minutaže. Ako ostane i duže od sat vremena nije strašno.

Pospite sto brašnom pa istresite testo i premesite. Sada će testo biti fino mekano ali se neće lepiti za ruke. Rastanjite ga malo rukama u pravougaonik, a onda oklagijom razvucite u pravougaonik otprilike dimenzija 40 x 25 cm.

Sada uvijte, kao štrudlu užu stranu. Stisnite početak da ne bi bilo vazduha između i sve onda uvijte. Prebacite u premazanu uljem tepsiju. Možete peći i u dubljem plehu 30 x 20 cm.

Kada prebacite isecite nožem ukoso crtice, tako vam hleb neće odozgo popucati, imaće gde da raste. Kada sve to uradite ostavite 5 minuta da odstoji pa uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Pročitajte i:  Krem čorba od krompira

Taman neka testo odstoji još koliko se rerna ugreje. Kada se rerna ugrejala stavite hleb da pečete u rernu na nižu pregradu.

Tako vam neće odozgo izgoreti, a ni od dole. Pecite nekih 40 minuta, zavisno od rerne. Ako niste sigurni da li je pečen uzmite čačkalicu, štapić za raznjiće, može čak i nož pa sa strane probodite. Ako izađe suvo gotov je, ako ima na štapiću i malo nečega lepljivog ostavite još pet minuta da se peče.

Pečen hleb izvadite iz pleha da se hladi. Ako želite hrskavu koricu samo ostavite da se hladi. Ako vam se učini kada pipnete da je pretvrdo premažite tanko uljem odozgo i poklopite krpom pa tako hladite, korica će tad malo da odpusti ali neće potpuno izgubiti hrskavost.

Ne stavljajte u kesu dokle god je i malo topao. Preko noći stavite u kesu da ostane mekan, ako ga preostane.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rsdomaćirecepti.net

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.