Naslovna Hleb i peciva NEODOLJIVA: Niška sukana pita

NEODOLJIVA: Niška sukana pita

12095
0
Foto: Shutterstock

Nemojte da vas zavara naslov pa da odustanete od ovog recepta samo zato što zvuči preterano komplikovano. Jer nije!

Uz malo truda, čak i ako niste vični mešenju testa i razvlačenju, odnosno, ovoga puta sukanju kora, dobićete savršenu slanu ili slatku* pitu kojoj niko neće odoleti. Provereno, verujte.

POTREBNO JE:

za kore:

  • 1 kg brašna za fina peciva
  • 600 ml vode
  • 2 kašike soli
  • 2 kašike zejtina

za fil:

  • 3 komada jaja
  • 300 g sitnog sira
  • 3 kašike zejtina
  • opciono- zelje, blitva, kopriva, spanać…

PRIPREMANJE:

Umesiti glatko testo od svih sastojaka i podeliti ga u 4 lopte, pa
od svake lopte napraviti pet kuglica.

Kuglice, 4 komada, razviti oklagijom do veličine veće tacne, svaku premazati rastopljenim puterom i slagati ih jednu preko druge.

Petu kuglicu razviti i staviti preko, bez premazivanja
svaki kup je jedna obga- kora, u koju se razvlači oklagijom
kore filovati nadevom od sira i jaja, kojima se može dodati spanać, blitva, kopriva, zelje… (jaja razmuti i dodati im sir, a ukoliko se koristi povrće, potrebno je dobro ga oprati, iseckati pa preliti vrelom vodom i ocediti ili prodinstati na malo zejtina)

Pročitajte i:  Iz bakinog kuvara: Pita uvijača na neobičan način (VIDEO)

Svaku oblogu uviti kao rolat i ređati u podmazanom plehu pa poprskati s malo zejtina.

Staviti u renu zagrejanu na 200 stepeni pa kad pita počne da rumeni, smanjiti temperaturu na 170 stepeni

Viljuškom probati da li je pita ispečena.

Izvaditi iz rerne ako jeste, poprskati s malo vode i pokriti čistom krpom da se prohladi (ako nije vratiti još koji minut u rernu)

*za slatku pitu ne treba soliti testo s dve kašike šećera, već sa vrlo malo soli, a kao fil koristiti pekmez, rendane jabuke oceđene od soka.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: cakedobrogkuvanja.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.