Naslovna Hleb i peciva BEZ MEŠENJA TESTA: Punjena pogača na drugačiji način (VIDEO)

BEZ MEŠENJA TESTA: Punjena pogača na drugačiji način (VIDEO)

2037
0
Foto: Printscreen youtube/domaći recepti

Uz ovu pogaču vam ne treba ništa drugo.

Sastojci za testo:

  • 200 ml toplog mleka
  • 1 kašika šećera
  • 5 g suvog kvasca
  • 1 celo jaje
  • 4 kašike ulja
  • 1 kašičica soli
  • 360 g mekog brašna

Nadev ( može da bude po želji, sir je obavezan i to feta, koji može biti menjan sitnim sirom, ali on vezuje celu smesu, ostali sastojci poput šunke i kulena ni ne moraju da budu tu, al je ukus lepši)

  • 150 g feta sira
  • 150 g bilo kojeg tvrdog sira
  • 150 g šunke
  • 50 g kulena
  • 1 kašičica peršuna
  • 1 kašičica origana

Još: 1 žumance

Priprema:

U toplo mleko dodati šećer i kvasac, pa promešati. Dodati zatim jaje i ulje i opet žicom promešati. Istresti zatim svo brašno i polako mešati. Kada malo promešate dodati so i nastaviti mešanje. Masa je gusta ali lepljiva i tako treba i da bude. Kada su se sastojci lepo ujednačili, tako mekano i lepljivo ostaviti da odstoji 40 minuta.

Za to vreme spremiti sastojke za nadev. Spojiti ih sve u jednu veću činiju i izmešati. Odvojiti 2 – 3 kašike nadeva koji ćemo kasnije koristiti.

Posle 40 minuta uz pomoć malo brašna testo samo blago premesiti i oblikovati loptu. Razvući rukama, veoma je lako jer je tasto mekano, u krug prečnika pleha, nekih 28 – 30 cm.

Uzeti sad ovaj veći deo nadeva i oblikovati ga između dlanova u loptu. To radite tako što uzmete prvo pola nadeva i stisnete dlanovima, pa onda polako ostatak dodajete i stiskate.

Staviti loptu na srednu testa, pa podići ivice testa oko lopte.

Pročitajte i:  Omiljeni HRONO DORUČAK: Crveni rolat sa ajvarom

Pazite da donji deo bude uz nadev, a da nema “lufta” izmedju, da kada budete pritiskali testo, da ga ravnate ne ostanu delovi pogače gde neće proći nadev i taj kraj bude suv. Ništa komplikovano, samo podignite ivice kao u videu uz kuglu, da iznad kugle se svi spoje i to je to.

Spojiti gornje delove stiskajući. Lako i lepo će se zatvoriti, opet, jer je testo mekano.

Pospite sa malo brašna ispod testa i po testu, pa lagano rukama pritiskajte i ravnajte nazad u pogaču.

To se lako radi, samo polako to radite, krenite od sredine ka ivicama i polako stiskajte.

Kada opet dobijete oblik pogače debljine nekih 2cm prebacite je u podmazan pleh.

Premažite umućenim žumancetom, pa pospite onaj nadev što ste ranije ostavili.

Sada punjenu pogaču ostavljamo da odstoji 10 minuta, pa palimo rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Stavimo u zagrejanu rernu da se peče izmedju 30 i 40 minuta. To ne mogu u minut tačno da vam kažem jer sve zavisi od vaše rerne. Kada ovako lepo porumeni odgore ona je gotova.

Može odmah da se posluži.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Domaći recepti

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.