Naslovna Hleb i peciva NAJLEPŠE JE DOMAĆE: Kako se pravi bavarsko pecivo!

NAJLEPŠE JE DOMAĆE: Kako se pravi bavarsko pecivo!

1551
0
Foto: Shutterstock

Bavarsko pecivo je u zadnjih nekoliko godina postalo popularno i kod nas. Može se kupiti u skoro svakoj pekari. Ipak je najlepše domaće, toplo bavarsko pecivo, čiji recept upravo sledi.

Sastojci:

1 sirovi kvasac
2 kašike šećera
2 kašičice soli
6 dl vode
1 kg brašna
1-2 kesice sode bikarbone
2 kašike mlečnog margarina
70 g krupne morske soli
1 l vode

U šolju tople vode izmrviti kvasac, pa sipati šećer. Ostaviti kratko da kvasac počne da se „diže“, tj.da se pojave krupniji mehurići na površini. Dok kvasac raste, pripremite brašno. U brašno dodajte malo soli (2 male kašičice).

U brašno sipati kvasac, pa zamesiti testo. Najlakše ce biti ako sve radite na slobodnoj radnoj površini, ali može da se izmeša u posudi ,a kad postane suviše tvrdo ,treba izručiti na radnu površinu posutu sa malo brašna i nastaviti sa mešenjem.
Sjedinite sve sastojke, mesite rukama energično. Po potrebi dodati mlake vode.

Testo treba da je meko i žilavo. Kad je umešeno, testo vratiti u posudu i ostaviti da odstoji oko pola sata.
Kada je testo naraslo treba ga još jednom premesiti i podeliti na 24 jednaka dela. Od svakog dela napraviti valjak dužine oko 40-50 cm.

Svaki valjak oblikovati kao perecu ili zarolati da dobije oblik kifle.
U šerpi ili plitkom loncu zagrejati 1 litar vode, pa kad proključa dodati sodu bikarbonu.

Pročitajte i:  OTVARAJU APETIT: Ružice sa sirom i kobasicama (VIDEO)

Oblikovano pecivo potopiti u rastvor sode bikarbone, da se kratko kuva.Kada ispliva pecivo treba izvaditi iz vode.
Tepsiju obložiti papirom za pečenje. Pecivo se ređa na tepsiju i posipa sa krupnom morskom soli.

Ostaviti da tako odstoji 10-15 minuta,a zatim staviti da se peče.
Pecivo se peče u rerni na 220°C u trajanju od oko 15 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Kad su pečena peciva se izvade iz rerne i premazuju rastopljenim margarinom.

Saveti
Mogu se praviti razni oblici od testa: loptice, zemičke, perece, kifle, štapići…
Posipaju se sa krupnom soli, ali možete je zameniti i makom, kimom, susamom po ukusu.

Upozorenja

Pazite da se ne prepeče, jer vrlo brzo dobije braon-zlatnu boju, pa je preporuka da se pridržavate recepta.Od stvari će vam trebati: brašno, kvasac, šećer, so, soda bikarbona.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: kakopedija.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.