Naslovna Hleb i peciva Mera na čaše za početnike: Napravite najmekše domaće kiflice sa sirom i...

Mera na čaše za početnike: Napravite najmekše domaće kiflice sa sirom i šunkom (VIDEO)

40728
0
Foto: printscreen youtube/domaćirecepti

Probajte da napravite ove najmekše kiflice sa sočnim punjenjem.

Sastojci:

  • 1 čaša mleka
  • 1 čaša vode
  • 1/2 čaše ulja
  • 1 kašika šećera
  • 10 g suvog kvasca
  • 2 jaja
  • 7 čaša mekog brašna
  • 100 gr maslaca/putera
  • 1 1/2 kašika soli
  • Punjenje po želji – slano, slatko (u videu korišćeno 500 g sitnog sira i 200 g šunke)

Priprema:

U veću posudu staviti toplo mleko, toplu vodu, ulje sobne temperature, šećer, kvasac, jedno žumance i dva belanca. Preostalo žumance koristićemo za premazivanje.

Sve promešati varjačom, pa dodavati po malo brašna i mešati.

Mešamo sve dok se testo ne zgusne, tako da je varjačom teže da se meša.

Zatim dodajemo opet po malo brašna kako bi umesitli testo. Mekano i skoro lepljivo za ruke.

Dodajemo maslac i nastavljamo mešanje. Kada se maslac skoro spojio sa testom dodamo so i onda sve rukama gnječimo. Masa će postati masnija, al se neće lepiti za ruke.

Kada su se i maslac i so ugradili u testo pospemo sa još malo brašna i završimo mešenje ( to bolje možete videti u videu kao i količinu brašna koja je preostala ).

Posuti posudu sa malo brašna, staviti testo, pa posuti i odgore, pokriti krpom i ostaviti sat vremena na toplom mestu kako bi testo naraslo.

Kada testo naraste na radnoj površini premesiti ga.

Testo je masnije, pa nema potrebe za brašnom.

Pročitajte i:  Trikovi za domaćice: Očistite kamenac, rernu, sudomašinu, rešite se mrlja..

Podeliti testo na 12 približno jednakih delova, pa svaki deo testa oblikovati u lopticu.

Pokriti najlonom i ostaviti 5 – 10 minuta dok pripremite nadev.

Uzimati po jednu lopticu, pa rukama je stiskati i razvući na neku veličinu otprilike 15 x 20 cm, možda malo manje ( opet pogledajte u videu ). Staviti kašiku nadeva, pa uviti tako što prvo savijete sa strane ka unutra, pa urolate.

Poslagati u pleh podmazan uljem ili obložen pek papirom.

Prekriti najlonom, folijom, celofanom, čime imate, pa preko stavite krpu i ostavite 20 – 30 minuta na toplom da tako odstoje.

Posle 20 – 30 minuta uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni i za to vreme će rolnice još da odstoje.

Kada se rerna zagrejala umutite ono ostavljeno žumance sa kašikom mleka i premažite rolnice. Pospite semenke ukoliko to želite.

Stavite da se peku dok ne porumene, a to je nekih 25 minuta, zavisno od rerne.

Pečene premažite u tankom sloju uljem, pokrijte krpom i ostavite 10ak minuta da odstoje pa poslužite.

Prijatno.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: domaći recepti

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.