Naslovna Hleb i peciva Domaće pecivo: Pletenica od testa

Domaće pecivo: Pletenica od testa

2279
0
Foto: Shutterstock

Ako ste ustali raspoloženi da mesite nešto, ovaj recepet je odličan. Možete ga spremiti ujutru ukućanima da doručkuju ili uveče za večeru. Služite ga sa džemom, medom, kremom…

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 25 g kvasca
  • 1/4 l mleka
  • 50 g margarina
  • 50 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 1 kašika kondezovanog mleka
  • 2 kašike krupnog šećera
  • 50 g iseckanog badema
  • so

Priprema: 

Brašno sipajte u činiju i napravite malo udubljenje u sredini, pa tu dodajte izmrvljeni kvasac i mlako mleko. Umesite čvrsto testo i pokrijte krpom dok ne naraste.

Zatim u testo dodati margarin, šećer, jaja i malo soli. Opet lepo umesite testo. Ostaviti na toplom mestu da naraste.

Pročitajte i:  Saznajte zašto su svi poludeli za japanskom dijetom

Od 2/3 testa oblikovati 3 dela valjkastog oblika dužine 40 cm, a od ostatka testa 3 takva dela od 30 cm. Od većeg dela testa ispletite pletenicu, pa isto to uradite i od manjeg. Dugačku pletenicu stavite u podmazan pleh i premažite vodom. Odozogo staviti kraću pletenicu. Opet ostavite da naraste.

Žumance umutite sa kondezovanim mlekom i namažite pletenicu. Pospite krupnim šećerom i iseckanim bademom.

Pecite na 180°C 35 minuta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.