Naslovna Glavno jelo Ukusan i dijetalan obrok: Sladak kupus bez mesa

Ukusan i dijetalan obrok: Sladak kupus bez mesa

6439
0
Foto: Shutterstock

Sladak kupus bez mesa je odličan izbor za obrok onim danima kada pazite šta jedete, odnosno ukoliko želite da izgubite kilograme. Dakle, za sve prilike i svačiji ukus!

Sastojci:

1 glavica kupusa
1 veća glavica crnog luka
2-3 struka mladog luka (ili 1 struk praziluka)
1 veća šargarepa
50 ml ulja
2 šolje vode
200 ml paradajz soka
1 paradajz
so
biber
začini po ukusu (origano, peršun, bosiljak, majčina dušica, lovor, beli luk..)

Pripreme:
Što se tiče kupusa, možete odabrati neku glavicu srednje veličine. Ostali sastojci nisu striktno vezani za količinu kupusa, pa tako možete iskoristiti manju ili veću glavicu, u zavisnosti od toga šta imate. Tako jelo može biti malo ređe ili gušće, a ja volim obe varijante.
Kupus dobro operite hladnom vodom, zatim iseckajte na odgovarajuće komade. U principu, što ga sitnije iseckate, on će se brže ukuvati. Možete da ga iseckate na kockice ili da izrendate.
Crni i mladi luk iseckajte na sitno, u ovom slučaju je zaista bolje što sitnije jer će otpustiti više soka i kupus će biti ukusniji. Iseckan luk dinstajte na ulju, par minuta, tako da fino omekne. U međuvremenu pripremite šargarepu, pa je ubacite negde na pola dinstanja.
Sada je vreme da ubacite pripremljen kupus, zatim 2 šoljice vode. Promešajte, pa ostavite da se sve zajedno krčka na umerenoj temperaturi. Tokom kuvanja uvek dolivajte vode tako da kupus bude prekriven, odnosno da ogrizne. Nemojte dodavati previše, već koliko da prekrije kupus.
Kada kupus fino omekne, dodajte paradajz pire i jedan seckani paradajz. Možete iskoristiti i paradajz pelat, prema tome šta vam je dostupno, nema razlike uopšte. Dodajte sada i začine, pa dobro promešajte i ostavite da se kupus krčka još par minuta.

Pročitajte i:  Mere na šolje: Napavite domaćinsku proju za manje od pola sata (VIDEO)

Ako ipak želite ručak sa mesom: Slatki kupus možete pripremiti i sa mesom, samo je potrebno da meso po izboru prodinstate sa lukom, i kuvate istim postupkom. Najčešće se stavlja suvo meso. Za zdraviju varijantu birajte piletinu ili ćuretinu, a takođe možete dodati i ribu. Ako želite kompletniji obrok, možete dodati još dosta povrća, poput kukuruza, tikvice, patlidžana, paprike, graška i slično.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: receptopedija.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.