Naslovna Glavno jelo Sve na jednom mestu: Najlepši recepti sa tikvicama

Sve na jednom mestu: Najlepši recepti sa tikvicama

13389
0
Foto: Profimedia

Iskoristite sezonu tikvica i napravite sjajna jela od ovog povrća.

Mi vam predlažemo neke od najuksnijih obroka sa tikvicama.

Potaž od tikvica

Foto: Profimedia

Sastojci:

  • 3 srednje tikvice
  • so
  • biber
  • mirođija
  • pola crvenog luka
  • 1 čen belog luka

Priprema: 
Oljuštite i iseckajte tikvice na kockice. Posolite i pobiberite. Na maslinovom ulju propržite crveni luk, pa dodajte tikvice i beli luk. Nalijte sa vodom, ali ne preterujte, jer je potaž uvek lepši kad je gust. Kuvajte nekih 15 minuta i onda ih štapnim mikserom sameljite. Kada to uradite dodajte svežu mirođiju i pustite da začini odrade svoje.

Musaka od tikvica

Foto: Maja Magazin

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa
  • tikvice
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargerpa
  • malo pelata
  • so
  • biber

Za preliv:

  • 2 jajeta
  • pola kiselog mleka
  • malo parmezana (po želji)

Priprema:
Mleveno meso prodinstajte na malo ulja, pa dodajte sitno iseckan crni luk, šargarepu i malo pelata. Dinstajte dok se ne zgusne, pa posolite i pobiberite. Tikvice isecite uzduž, pa poređajte na dno posude za pečenje, preko sipajte sipajte mleveno meso, pa opet red tikica. Zatim napravite smesu od jaja i kiselog mleka i prelijte musaku. Pecite u rerni na 200°C.

Pljeskavice od tikvica

Foto: Profimedia

Sastojci:

  • 450-500 g tikvica (1 veća ili dve manje)
  • 1 kašičica soli
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica suvog začina
  • 1/2 kašičice bibera
  • 115 g trapist sira
  • 50 g (5 kašika) brašna
  • 50 g (5 kašika) prezli
  • ulje za prženje

Priprema:
Dobro operite tikvice i narendajte na najkrupnije rende. Ne treba guliti. Posolite, izmešajte i ostavite da odstoji 20-30 minuta. Kad pusti vodu, uzmite rukama i dobro ocedite. Dodajte jaja, začin i biber po ukusu, rendani trapist sir (ili neki drugi tvrdi sir) i sve dobro izmešajte. Na kraju dodajte brašno i prezle i sve dobro sjedinite. Sipajte malo ulja u tiganj i stavite da se zagreje. Od smese formirajte male pljeskavice. Spustite pljeskavice u zagrejano ulje i pecite na slabijoj vatri po 4-5 minuta sa obe strane, odnosno dok lepo ne porumene onako kako volite. Pljeskavice ređajte na papirni ubrus, kako bi se upio višak masnoće.

Pročitajte i:  Rotkvice ne moraju biti ljute, saznajte KAKO!

Napomena: Imajte u vidu da potrebna količina brašna i prezle može da varira u zavisnosti od veličine tikvice kao i jaja, pa slobodno dodajte po osećaju. Smesa ne sme biti ni previše retka, a ni previše gusta.

Grilovane tikvice 

Foto: Profimedia

Sastojci:

  • 2 velike tikvice
  • malo maslinovog ulja

Priprema:
Isecite tikvice na kolutove ili tanke uzdužne šnite i prelijte ih sa malo maslinovog ulja. Stavite na roštilj ili u gril tiganj i pecite oko 4-5 minuta. Pred kraj pečenja okrenite tikvice.

Italijanske punjene tikvice

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 glavica crvenog luka
  • 400 g mešanog mlevenog mesa
  • so
  • biber
  • 2 veće loptaste tikvice
  • 2 čena belog luka
  • 1,5 dl suvog belog vina
  • 800 g oljuštenog paradajza
  • 2 lovorova lista
  • 2 kašike maslinovog ulja

Priprema:
Oljuštite crni luk, pa ga iseckajte na kockice, pomešajte sa origanom i mesom i pobiberite. Tikvice operite, isecite uzduž napola i izdubite. Sredinu iseckajte i dodajte u masu od mesa, pa time napunite tikvice.
Beli luk oljuštite i iseckajte na sitno. Pomešajte vino i paradajz, ubacite luk i lovor, začinite i sipajte u podmazanu tepsiju. Potom poređajte tikvice i poprskajte maslinovim uljem. Pecite u rerni na 180°C. Zapečene tikvice pospite parmezanom i bosiljkom i servirajte sa sosom.

Zapečene tikvice

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 3 tikvice
  • 4 jaja
  • so i biber po ukusu
  • 150 g kačkavalja
  • 3-4 kašike ulja

Priprema:
Tikvice iseckajte na kolutove, a zatim na kockice. Sipajte u vatrostalnu posudu srednje veličine i prelijte sa 3-4 kašike ulja. U činiji umutite jaja, koja ste prethodno posolili i pobiberili, pa prelijte tikvice. Odozgo pospite rednadnim kačkavaljem i pecite na 180°C 30-35 minuta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.