Naslovna Glavno jelo Savršen prilog bilo kom mesu: Pirinač sa bundevom i mocarelom u belom...

Savršen prilog bilo kom mesu: Pirinač sa bundevom i mocarelom u belom vinu

427
0
Foto: Shutterstock

Iskoristite sezonu bundeva i napravite ovo prelepo jelo.

Sastojci:

  • 30 g neslanog maslaca
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 280 g pirinča
  • 200 ml suvog belog vina
  • 1,1 l bujona od povrća (napravljeno sa kockom za supu)
  • 1 mala (ili ½ velike) bundeve
  • malo šaka svežih listova žalfije
  • 100 g parmezana
  • 150 g mocarele
  • 30 g pinjola
  • so i biber

Priprema:
Zagrejte puter i polovinu ulja u tiganju na tihoj vatri. Dodajte tanko isečen crni i sitno iseckan beli luk i pržite 8-10 minuta, dok ne omekšaju, ali ne oboje. Dodajte pirinač i pržite 1-2 minuta uz neprestano mešanje. Sipajte vino i pustite da proključa. Smanjite vatru, a zatim kuvajte dok dve trećine vina ne ispari. Dodajte kutlaču bujona i ostavite da se krčka, smanjujući toplotu ako tečnost počne puno da ključa, kako bi se sprečilo da se pirinač prebrzo skuva. Kada veći deo bujona ispari, dodajte još jednu kutlaču. Na taj način rižoto kuvajte 12-15 minuta, ili dok pirinač ne upije veći deo bujona. U međuvremenu, zagrejte preostalo ulje u tiganju na umerenoj vatri i pržite očišćenu i na kockice isečenu bundevu 10-12 minuta, redovno okrećući dok ne omekša i ne porumeni. U rižoto dodajte tanko seckanu žalfiju, bundevu, rendani parmezan i mocarelu isečenu na kockice. Isključite šporet, ostavite tiganj na vatri i pustite da se sir otopi. Posolite i pobiberite po ukusu. U međuvremenu zagrejte suv tiganj na umerenoj vatri. Dodajte pinjole i propržite 1-2 minuta, samo da porumene. Umešajte ih u rižoto i poslužite.

Pročitajte i:  Desert koji osvaja na prvi zalogaj: Kolačići sa suvim grožđem i čokoladom (VIDEO)

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.