Naslovna Glavno jelo NOVOGODIŠNJI MENI: Predlog jela koja možete da poslužite za doček

NOVOGODIŠNJI MENI: Predlog jela koja možete da poslužite za doček

16190
0
Foto: Shutterstock

Nova godina se bliži, a ako ostajete u toplini svog doma napravite super atmosferu i počastite se bolje nego u restoranu.

Za svoje ukućane pripremite hranu koju najviše vole, a ovo su neki od predloga.

Španska pita sa pečenim paprikama i kiselim krastavcima

Svima omiljena španska pita je odlična za doručak uz jogurt, a može i za večeru ili kao meze za goste.

Foto: Bakina i dekina kuhinja

Sastojci:

  • 4 jaja krupnija ili 5 manjih
  • 10 kašika belog brašna
  • 2 kašike kukuruznog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • malo soli
  • 2 pečene kisele paprike
  • 3 kisela krastavčića
  • 1 veća šargarepa barena
  • 50 ml ulja
  • 200 ml jogurta
  • 200 g sira feta
  • mala vezica peršunovog lista

Priprema:
Umutite jaja, dodajte prosejana oba brašna sa praškom za pecivo. Posolite, pa dodajte seckanu papriku, krastavčiće na kockice kao i šargarepu, ulje, jogurt i seckan peršun. Sve malo izjednačite, pa na kraju dodajte sir na kockice.

Laganim pokretima izmešajte i sipajte u podmazan i brašnom posut pleh. Pecite na 200°C oko 50-60 min.

Napomena: Po želji posuti semenkama. Secite isključivo ohladjenu.

Kraljica praznične trpeze: Mimoza salata

Prelepa salata od povrća, majoneza, jaja i kiselih krastavaca.

Foto: Šerpica

Sastojci :

  •  4 srednja krompira
  • 400 – 500 g šargarepe
  • 6-7 kiselih krastavaca
  • 6 jaja
  • 1 glavica ljubičastog luka (može i crveni, praziluk ili mladi luk)
  • 200 g kačkavalja
  • 300 g salame po izboru
  • 300 g majoneza
  • 100 g kisele pavlake
  • 1 kašičica soli
  • biber
  • vezica peršunovog lišća (može i zelena salata)

Priprema:
Krompir skuvajte u ljusci, šargarepu ogulite i posebno skuvajte, ali da ne bude jako mekana. Jaja tvrdo skuvajte i ostavite da se ohlade kao i povrće. Izmešajte majonez, pavlaku, posolite i pobiberite.

Svi sastojci se rendaju (osim luka), belanca odvojite od žumanca.

Na dno posude stavite iseckano lišće ili salatu, narendajte krompir i premažite tankim slojem premaza. Potom šargarepu, premaz, salamu, premaz, kačkavalj, premaz, luk (iseckan), premaz, rendana belanaca, premaz, kiseli krastavci, premaz, žumanca narendana na sitnijoj strani trenice. Ukrasite po želji.

Salatu ostavite da stoji u frižideru do sutradan pa poslužite.

Slana torta sa tost hlebom 

Foto: printscreen youtube/recepti.com

Ova torta može biti odličan izbor na vašoj prazničnoj trpezi.

Sastojci:

  • 18 kriški tost hleba
  • 200 g krem sira
  • 200 g kisele pavlake
  • 200 g majoneza

I fil:

  • 100 g šunke
  • 1 kašika kečapa

II fil:

  • 2 kuvana jajeta
  • 4 kisela krastavčića

III fil:

  • 100 g kačkavalja

Za dekoraciju:

  • peršun
  • žumance

Priprema:
U činiju stavite krem sir, majonez i pavlaku. Mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Podelite na tri dela.

U prvi fil dodajte šunku koju ste iseckali na kockice i kečap.

U drugi fil dodajte narednana kuvana jaja i oceđene narendane kisele krastavčiće.

U treći fil dodajte naredan kačkavalj.

Skinite koricu sa tost hleba i ređajte u pleh 6 kriški kako biste formiralii prvu koru. Preko tost hleba stavite prvi fil. Zatim poređajte tost hleb i formirajte drugu koru. Preko stavite drugi fil. Pređaajte tost hleb i formirajte treću koru. Preko stavite treći fil.

Slanu tortu dekorišite peršunom i narendanim žumancetom.

Ostavite par sati u frižideru da se slana tosta dobro ohladi.

Kremasta salata sa piletinom ili krabom koja menja rusku ili mimoza salatu

Foto: Printscreen/YT

Ako niste ljubitelj štapića od krabe možete ovu namirnicu da zamenite sa piletinom. Meso možete da skuvate, isečete na tračice i isto pomešate sa majonezom. Ako se odlučite da koristite zdenku, stavite je prvo u zamrzivač da biste je lakše izrendali.

Ova kremasta salata ulepšaće svaku trpezu bilo da je u pitanju Nova godina ili slava.

Sastojci:

  • 250 g kraba štapića (piletina)
  • 200 g šunka
  • 1 crni luk
  • malo sira ili zdneke
  • 6 jaja
  • 1 slatko-kisela jabuka
  • 100 g mlevenih oraha
  • 350 g majoneza
  • so, biber po želji
Pročitajte i:  Šta je pravilno: Da li se uskršnja jaja farbaju na Veliki petak ili Veliki četvrtak

Marinada za luk:

  • 1 kašičica šećera
  • ½ kašičice soli
  • 2 kašike vode
  • 2 kašike sirćeta

Priprema:
Jaja skuvajte, pa odvojite belanca i žumanca. Belanca izrendajte na krupno, a žumanca usitnite i dodajte malo majoneza. Luk iseckajte, pa preko sipajte šećer, so, vodu i sirće. Luk ostavite u marinadi 15 minuta. Šunku iseckajte na kockice i pomešajte sa majonezom, a takođe i štapiće krabe isecakajte na sitno i pomešajte sa majonezom, a jabuku oljuštite i izrendajte. Sir izrendajte na krupno.

Kada ste sve pripremili krećete sa ređanjem salate. U kalupu prečnika 18 cm prvo stavite sir, pa premažete majonezom. Preko idu žumanca koja ste prethodno pomešali sa majonezom, pa proceđeni luk. Sledeći sloj su kraba štapići pomešani sa majonezom. Zatim stavite jabuku i preko nje šunku koja je prethodno pomešana sa majonezom. Preko toga idu mleveni orasi. Na kraju stavite belanca koja ste podelili na dva jednaka dela. U prvi deo stavite majonez. Preko oraha prvo idu belanca sa majonezom i zadnji sloj samo belanca. Ukrasite je ako želite.

Teleće pečenje

Teletina sa mešavinom raznih začina oduševiće i one sa najinstančanijmi ukusom.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg teletine za pečenje
  • so, biber
  • 3 kašike vinjaka
  • 2 glavice crnog luka
  • pola veze zeleni
  • 3 kašike ulja
  • 4 karanfilića
  • manja šipka cimeta
  • 6 zrna bibera
  • 500 ml mleka
  • 2-3 kašike skroba

Priprema:
Meso operite i istrljajte solju i vinjakom. Crni luk iseckajte, zelen očistite i iseckajte. Ulje zagrejte u posudi za pečenje mesa i meso propržite sa svih strana da porumeni. Zatim dodajte šipku cimeta i zrna bibera. Mešajući polako dolivajte mleko, pa posudu poklopite i na tihoj vatri dinstajte oko sat i po. Izvadite meso i ostavite na toplom mestu. Sok od pečenja propasirajte, umešajte skrob, pa prokuvajte da se sos lepo zgusne, po ukusu začinite solju i biberom.

Svinjsko pečenje sa paprikama 

Ovako pripremljena svinjetina ulepšaće svaku prazničnu trpezu.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2 sveže paprike
  • 1 kg svinjskog pečenja
  • 2 glavice crnog luka
  • čen belog luka
  • so, biber
  • malo sirćeta

Priprema:
Prepolovite papriku, očistite i operite. Meso stavite u dublji pleh. Crni i beli luk očistite i isecite na sitne kockice. Luk dodajte u meso, stavite pleh u zagrejanu rernu, pa pecite oko 60 minuta na 200°C. Negde ne polovini pečenja sipajte 3 dcl vode. Očišćenu papriku isecite na kockice, a zatim je dodajte pečenju. Nakon sto je meso ispečeno, ostavite ga jos oko 10 minuta na toplom mestu. Sok od pečenja razredite sa malo vode, ispasirajte povrće, pa ga dodajte soku od pečenja. Začinite solju, biberom i balzamiko sirćetom.

Kuglof sa malinama i čokoladom

Fenomenalni, sočni kuglof sa malinama i čokoladom, idealan kolač ako želite da se zasladite i počastite svoje ukućane.

Foto: Šerpica

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 250 g šećera
  • 250 g margarina
  • 100 g čokolade
  • 200 ml jogurta
  • 1 vanilin šećer
  • 350 g brašna
  • 300 g malina (ili višanja)

Preliv:

  • 100 g čokolade rastopljene sa kašikom ulja (ili pospite šećerom u prahu)

Priprema:
Rastopite 100 g čokolade, kalup premažite uljem i pospite brašnom, uključite rernu na 180 stepeni.

Kada ste ovo uradili možete početi mutiti kolač.

Margarin, šećer i vanilin šećer umutite, dodajte jedno po jedno jaje, jogurt, brašno. U kalup sipajte veći deo testa, poređajte maline i zaronite ih testo. U ostatak testa umešajte rastopljenu čokoladu pa sipajte preko žutog. Nožem blago prođite kroz testo. Pecite oko sat vremena pa ga ostavite da se hladi. Izvadite iz kalupa i prelijte rastopljenom čokoladom. Ukrasite malinama ili po želji.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.