Naslovna Glavno jelo RATATUJ: Čuveno jelo francuske kuhinje

RATATUJ: Čuveno jelo francuske kuhinje

1356
0
Foto: Shutterstock

Francuski obrok koji se bazira na povrću – sočan je, ukusan i jako lak za pravljenje!
Uz sve to je izuzetno zdrav, a mogu ga jesti i osobe na postu i vegetarijanci.
Ukoliko želite da svom organizmu podarite obrok pun vitamina i minerala, da pročistite digestivni trak i napravite pauzu od teške masne hrane onda definitivno pogledajte recept sa uputstvom i saznajte kako se sprema ratatuj!

Sastojci:

Za sos:

1 crni luk
800g paradajz sosa
1 kašičica mešanih začina Provanse (ako nemate njih, možete upotrebiti neki drugi francuski začin)
so
biber
6 svežih listova bosiljka

Seckano povrće:

2 žute tikvice
2 zelene tikvice,
2 patlidžana,
6 paradajza.
2 šargarepe
2 celera
1 žuta i 1 crvena paprika babura
2 čili papričice
2 čena belog luka
1 kašika putera i maslinovog ulja

* Svo povrće iseckajte na što tanje kolutove.

Začinski preliv: 2 kašike ulja, 1 kašičica isitnjenog belog luka, 1 kašičica iseckanih listova majčine dušice, so, biber.

Priprema:
Ispecite paprike, ostavite ih da se napare 15min kako bi se lakše oljuštile. Pripremite povrće. Šargarepe, celer i crni luk iseckajte na sitne kockice; beli luk i listove majčine dušice što sitnije; a obe vrste tikvice, patlidžan i paradajz na što tanje kolutove (oko 2mm debljine). Pečene paprike ogulite, očistite od semenki i iseckajte na kockice.
Na vrelom maslinovom ulju i istopljenom puteru 10min dinstajte luk, šargarepu i celer, pobiberite i dodajte beli luk, pa dinstajte još par minuta i na kraju ubacite i pečenu papriku i paradajz sos. Začinite mešavinom začina iz Provanse. Kuvajte sve zajedno još 20ak min.
Ubacite sos u blender, dodajte sveže listove bosiljka i sve meljite da dobijete kašastu masu. Vratite smesu nazad u tiganj. Preko poređajte okrugle kriške povrća. Posolite, pobiberite i prelijte mešavinom maslinovog ulja, belog luka i isitnjene majčine dušice. Pokrijte aliminijumskom folijom i ubacite u rernu da se peče 3 sata na 140°. Skinite foliju, pa pre serviranja vratite da se zapeče 45min na 180°. Pospite svežim bosiljkom i poslužite.

Pročitajte i:  NA STARINSKI NAČIN: Postan, čorbast pasulj od povrća i za najveće gurmane (VIDEO)

Ratatuj obično ide kao prilog uz glavno jelo, ali može da se serivra i samostalno sa kuskusom, pastom, pirinčem ili hlebom. Prijatno!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: mogujatosama.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.