Naslovna Glavno jelo PREDLOG ZA RUČAK: 4 super brza jela sa mlevenim mesom

PREDLOG ZA RUČAK: 4 super brza jela sa mlevenim mesom

5956
0
Foto: Shutterstock

Najbriži recepti od mlevenog mesa često su i omiljeni kod svih članova porodice.

Bez obzira na starost, svi uživaju u pljeskavicama, sarmicama i musakama. Ako vam je dosadilo obično mešano mleveno meso, slobodno ga zamenite mlevenom piletinom.

MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA

POTREBNO JE:

13 paprika, 5 jaja, 4 dl mleka, 2 crvena luka, 500 g mešanog mlevenog mesa, 500 g šampinjona, 2 dl soka od paradajza, suvi začin, so, biber, bosiljak, brašno za pohovanje, ulje. ZA PRELIV:, 2 dl kisele pavlake, 2 jaja, malo mleka.

Foto: Shutterstock

PRIPREMA:

Paprike poređajte u tepsiju i pecite ih dok ne budu gotove. Kada su gotove, prekrijte ih krpom i stavite da se ohlade. Ogulite ih i napravite filete. Napravite prvo smesu ko za palačinke od jaja, mleka i brašna, ali da bude gušće. Na vruće ulje stavljajte paprike namočene u gustu smesu za palačinke. Stavljajte ispohovane filete na papirnate ubruse da upiju suvišnu masnoću. Za to vreme na luku dinstajte meveno meso, dodajte sitno naseckane pečurke i nakon 15 minuta dinstanja dodajte sok od paradajza. Začinite i ostavite da se malo ukuva. Nauljite tepsiju i stavite red pohovanih paprika, pa red mesa sa pečurkama i tako dok ne potrošite sav materijal. Napravite smesu od jaja, pavlake i mleka i prelijte preko izrezane musake, kako bi preliv ušao u musaku. Stavite da se peče na 200 stepeni dok ne porumeni. Poslužite uz zelenu salatu.

PUNJENE PLJESKAVICE

POTREBNO JE:

600 g mešanog mlevenog mesa, 1 jaje, 2 kašike prezli, 1 svežanj mladog luka, peršun, so, biber, pršut, kiseli krastavčići, kačkavalj.

Foto: Shutterstock

PRIPREMA:

U duboku posudu stavite mleveno meso, pa mu dodajte prezle, so, biber, jaje i sitno seckani mladi luk i peršun. Sve sastojke dobro promešajte i ostavite u frižider oko pola sata. Od pripremljene smese dlanovima oblikujte osam većih tankih pljeskavica. Kad oblikujete pljeskavice, na svaku položite po list pršuta, pa na njega tanko narezane kisele krastavce i preko njih list kačkavalja. Preklopite drugom tankom pljeskavicom i prstima spojite rubove da ne iscuri punjenje. Na isti način pripremite i ostale pljeskavice, pa ih pecite u dobro zagrejanom tiganju.

Pročitajte i:  UGREJTE HLADNE DANE: Čorba od pečene šargarepe sa knedlama od griza

MUSAKA OD GOVEDINE I KUPUSA

POTREBNO JE:

1 kg kiselog kupusa, 2 glavice crnog luka, 100 g pirinča, so, biber, ulje, 400 g mlevene govedine, 3 jaja, 2 dl kiselog mleka, 1 dl mleka.

Foto: Shutterstock

PRIPREMA:

Na ulju propržite kiseli kupus i iseckanu glavicu crnog luka. U međuvremenu skuvajte pirinač i ocedite ga. Drugu glavicu crnog luka propržite i dodajte mleveno meso. Kad se meso isprži skinite ga sa šporeta i dodajte so i biber. U ohlađeno meso umešajte jedno jaje. Deo kupusa složite u dublju posudu, preko njega pospite kuvani pirinač, posolite i odozgo poređajte deo mesa. Postupak ponavljajte dok ne potrošite namirnice, tako da završite s kupusom. Preostala jaja razmutite s mlekom, dodajte kiselu pavlaku, dobro izmešajte i prelijte preko musake. Musaku od kiselog kupusa zapecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

ĐUVEČ SA MLEVENIM MESOM

POTREBNO JE:

1 kg krompira, 1/2 kg paprika, 1/2 kg paradajza, 1/2 kg mlevenog mesa, 2 glavice crnog luka, 3 čena belog luka, so, biber, 1 jaje, ulje.

PRIPREMA:

U šerpi s kašikom ulja stavite krompir isečen na tanke kolutove, preko njega poređajte isečenu papriku i paradajz. U posebnom sudu izmešajte sitno isečeni crni luk, mleveno meso, beli luk, so, biber i jaje. Od toga napravite jednu pljeskavicu, njome prekrijte povrće u šerpi i pecite u zagrejanoj rerni.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: zena.blic.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.