Naslovna Glavno jelo Predlog za svečanu trpezu: Najbolji recepti sa mesom za Božićni ručak

Predlog za svečanu trpezu: Najbolji recepti sa mesom za Božićni ručak

14622
0
najbolji_recepti_sa_mesom_za_bozicni_rucak.jpg
Foto: Shutterstock

Dekoracija stola za Božić treba da bude svečana, ali jednostavna. Neizostavni običajni detalji su žito, sveća, vino.

Kao ukrasi mogu da posluže orasi u ljusci, klasje žita, lišće i grančice badnjaka, a preko stolnjaka možete posuti malo slame.

Raznovrsne đakonije su uvek dobrodošle, a mi smo za vas izdvojili 3 recepta sa mesom.

Mekane krmenadle

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g šargarepe
  • 500 g krompira koji se ne raspadaju kuvanjem
  • jajeta 
  •  kašika brašna
  • sobiber
  • muskatno orašče
  • 6 kašika ulja
  • 4 krmenadle (po 150 g)
  • malo majorana
  • 2 kašike masti

Priprema:

Sitno izrendati krompir i šargarepu, pa pomešati sa jajima i brašnom. Posoliti, pobiberiti i začiniti muskatnim oraščićem. Zagrejati rernu na 80 stepeni. Zagrejati ulje u tiganju, vaditi kašikom masu od povrća i spuštati je u vrelo ulje da se prži. Blago pritisnuti, okrenuti i pržiti s druge strane da porumene. Dobijene krokete izvaditi i ostaviti u rerni da se ne ohlade. Posoliti i pobiberiti meso, natrljati majoranom. Zagrejati mast u drugom tiganju, pržiti krmenadle s jedne strane 6 minuta, pa s druge isto toliko. Servirati krmenadle i krokete od povrća. Najbolji prilog je puno zelene salate.

Pečeni svinjski but sa koricom od meda

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2,5 kg svinjskog buta sa kožurom
  • so, biber
  • 2 kašike meda
  • 10-12 karanfilića
  • 2 kašike jakog senfa
  • pomorandža

Priprema:

Rernu zagrejati na 200 stepeni. Svinjsko meso oprati i osušiti u kuhinjskoj krpi. Kožuru unakrst zaseći. Meso natrljati solju i biberom. Pečenje špikovati karanfilićima i peći u rerni oko 150 minuta. Posle 30 minuta preliti sa malo vrele vode. U toku pečenja, meso više puta prelivati sokom od pečenja. Pomešati senf sa medom. U toku poslednjih 20 minuta pečenja, meso više puta premazivati ovom mešavinom. Pre nego što počnete da sečete meso, ostavite ga da se odmori najmanje 15 minuta. Pomorandžu oprati, obrisati i iseći na kriške. Pečenje služiti sa kriškama pomorandže i po želji servirati sa salatom od svežeg ili kiselog kupusa.

Pročitajte i:  Čuveni šumadijski čaj: Kako se pravi kuvana rakija

Jagnjeći but iz rerne

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Priprema:

Zagrejati rernu na 180 stepeni. Iseckati majčinu dušicu  i polovinu pripremljenog ruzmarina, kao i beli luk. Izmešati sve sa 3 kašike ulja. Oprati meso i premazati ga pripremljenom marinadom. Posoliti i pobiberiti meso, po ukusu. Ispržiti but sa svih strana na 3 kašike ulja, u velikoj šerpi sa vatrostalnim drškama. Zaliti sa 100 ml vina i staviti u rernu na oko 60 minuta, da se polako krčka. Oljuštiti krompiriće, pa iseći na polovine (ukoliko su sitni ostaviti cela, a ako su prekrupni iseći na četvrtine). Rasporediti oko mesa, posoliti, pobiberiti. Dodati preostali ruzmarin i doliti preostalo vino i malo vode. Krčkati još 60 minuta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.