Naslovna Glavno jelo Osvaja na prvi zalogaj: Gratin sa rendanim krompirom

Osvaja na prvi zalogaj: Gratin sa rendanim krompirom

8102
0
Foto: Shutterstock

Vazdušast, lagan i ukusan – postaće vaše omiljeno jelo.

Sastojci:

5 krompira
3-4 struka svežeg luka
150 g sira
5 kašika maslinovog ulja
4 jajeta
250 g kiselog mleka
180 ml svežeg mleka
4-5 kašika brašna
malo bibera
so
oko 200 g kačkavalja
svež peršun

Priprema:
Oljuštite krompir i narendajte ih na krupno rende. Ako vidite da se na dno posude izdvojila mutna (od skroba) tečnost, procedite je. Iseckajte na sitno mladi luk zajedno sa percima i pomešajte sa rendanim krompirom. Promešajte smesu od povrća sa maslinovim uljem, malo soli i bibera i sipajte oko 2-3 šolje vode. Rasporedite u posudu za pečenje i gurnite u zagrejanu rernu na 200 stepeni 15 minuta, nakon toga izvadite i namrvite unutra sir i ako je neophodno još malčice vode, tek toliko da krompir ne zagori i da se ne zalepi za posudu. Ne treba ni da se preterujemo sa vodom, da se ne pretvori u kašu. Dopecite još 10 minuta i probajte – ako je narendan krompir postao krhak, nije previše omekšao, prelazimo na sledeći korak. Umutite jaja sa dva, tri prstohvata soli i promešajte sa dve vrste mleka. Ovu smesu zgusnite sa oko 4-5 kašika brašna i prelijte gratin. Pecite dok korica ne postane zlatasto-braon. Narendajte kačkavalj i njim pospite jelo. Vratite u rernu na kratko, dok se ne rastopi i takođe dok ne dobije prijatnu preplanulost. Gotov gratin sa naredanim krompirom servirajte topao, posut svežim peršunom.

Pročitajte i:  PITA NAD PITAMA: Mirisni slatkiš sa dunjama po bakinom receptu (VIDEO)

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: bonapeti.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.