Naslovna Glavno jelo Olakšajte sebi: Nedeljni meni za dane posta

Olakšajte sebi: Nedeljni meni za dane posta

2427
0
Foto: Nismo kod kuće

Da ne biste kuvali svaki dan tri posebna obroka, gledajte da uklopite da nekad večera i doručak narednog dana budu isti, jedan ručak dva dana, ili sa po danom razmaka.
Savetujemo vam da napravite plan, bilo da prepišete ovaj ili napravite sopstveni. Nabavite namirnice da vam budu pri ruci i priprema će biti umnogome lakša!
Sreda petak – posta na vodi, ponedeljak utorak četvrtak – na ulju, a vikend – riba!

Krompir paprikaš
Propržiti luk i šargarepu na ulju, dodati krupnije seckan beli krompir i kockice crvene paprike. Naliti vodom malo preko povrća, dodati so, biber, suvi začin i lovorov list. Kada je krompir skuvan, dodati 2 dl soka od paradajza ili ko voli jaču hranu dodati zapršku od slatke paprike i brašna i ostaviti da se krčka na tišoj vatri još desetak minuta.

Pita sa pečurkama
Propržiti željene pečurke na crnom luku ili praziluku i začiniti. Premaz za kore: 4 dl kisele vode, 1 dl ulja, čaša od 2 dl brašna, malo soli, 150 g griza i prašak za pecivo. Umutiti mikserom. Tri kore premazivati u tankom sloju, pa preko treće poređati nadev od pečuraka i umotati u rolat.

Namaz od suncokreta
Pola crnog luka, 200 g očišćenog i pečenog suncokreta, čen belog luka, kašičica senfa i 1 dl vode usitniti u blenderu.

Salsa
Na tihoj vatri na teflonu se proprži beli i sitno seckani crni luk, a zatim se doda seckana paprika i ljuta papričica. Nalije se paradajz sokom, začini, pa se temperatura pojača i ostavite da se malo ukrčka. U posebnoj posudi brašno nalijemo sa malo smese koja se kuva, dodamo malo meda i sipamo u salsu. Smanjimo temperaturu i mešamo sve vreme još par minuta.

Pročitajte i:  NEDELJA ŠPANSKE KUHINJE: Deserti koji osvajaju na prvi zalogaj
Foto: Nismo kod kuće

Pahuljice
Mešavina ovsenih, ražanih, lan, seme suncokreta, golica, kandirano suvo voće i ananas.

Punjene paprike
Paprike očistiti od peteljki i oprati ih. Pirinač skuvati al dente. Praziluk ili crni luk propržiti na ulju, dodati rendanu šargarepu, zatim rendan krompir i seckan beli luk, pa sve još malo prodinstati. U ovom delu možete propržiti i pečurke. Dodati kuvan pirinač, začin, biber. Ukoliko imate ajvar, a niste dodavali pečurke, ukus fila možete “pojačati” njime. Sve dobro izmešati, pa time puniti paprike. Na svaku punjenu papriku staviti kolut isečenog i očišćenog paradajza. Preliti malo uljem i kuvanim paradajzom. Peći na 180°C oko 30-40 minuta da lepo porumeni.

Podvarak sa dimljenim šaranom
Propržiti crni luk da dobije staklasti izgled, pa dodati beli i nastaviti prženje uz neprestano mešanje pola minuta na umerenoj vatri. Skloniti sa vatre i dodati kašičicu slatke paprike, lorber, sipati sitno seckani kiseli kupus ili ribanac. Sve lepo umešati, a zatim naliti vodom da ogrezne. Dinstati oko pola sata, pa sve prebaciti u pleh zajedno sa dimljenim šaranom i peći u rerni još sat vremena.

Špageti sa tunom, paradajzom i maslinama
Skuvati špagete, zatim sitno iseckati beli i crni luk ili praziluk. Kratko pržiti na maslinovom ulju ili ulju od tune iz konzerve. Dodati tunu, kečap, seckani paradajz, peršun, biber i naliti sa malo vode u kojoj su se kuvale špagete.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: nismokodkuce

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.