Naslovna Glavno jelo Novogodišnji posni meni: Specijaliteti koje morate da probate (RECEPTI)

Novogodišnji posni meni: Specijaliteti koje morate da probate (RECEPTI)

880
0
Foto: Shutterstock

Na vašoj trpezi ne moraju biti samo obična posna jela na koja smo navikli i koja su nam pomalo i dosadila – oduševite goste i ukućane inovativnim jelima

Vreme je velikog božićnog posta, a najčešće pitanje svih domaćica jeste šta spremati, a da bude ukusno, hranljivo i, po mogućstvu, inovativno.

Tačno je da postoji veći izbor mrsnih jela u odnosu na posnu trpezu, ali vaša ne mora da bude takva!

Jela bez mesa, mleka i mlečnih proizvoda su pred vama.

Sigurni smo da ćete uživati!

Srećni praznici!

Posne ćufte od pasulja

kuglice.jpg

Sastojci:

pasulj
praziluk
susam
ulje, so, biber

Priprema:

1. Skuvajte pasulj, iscedite vodu i izgnječite ga dobro rukama, piše Stil Kurir.

2. Posolite po ukusu i pravite loptice.

3. Iseckan praziluk propržite na ulju, pa dodajte biber.

4. Praziluk rasporedite po tepsiji, a preko toga ređajte ćufte.

5. Uvaljajte u susam (po ukusu), poklopite i pecite kratko oko 15-tak minuta u predhodno zagrejanoj rerni. Pazite da ne izgore tokom pečenja.

Napomena: Mere su proizvoljne i bitno je da možete da napravite male kuglice. Možete dodati i seckan peršun.

Posna ruska salata

posna_ruska_salata_n.jpg

Sastojci:

1 kg krompira
1/2 kg šargarepe
1/4 kg graška
23 crvene paprike
34 kisela krastavčića
glavica belog luka
so, biber, mešavina začina
10 kašika sojinog brašna
200 gr senfa
sok od 1 limuna

Priprema:

1. Skuvati u ljusci, oljuštiti i iseckati kilogram krompira, posebno oprati pola kilograma šargarepe, četvrtinu kilograma graška. Ocediti od vode koja se mo¬e koristiti za neku čorbu.

2. Dodati seckane 23 crvene kisele paprike, 34 kisela krastavčića i sitno iseckanu glavicu belog luka, sve posoliti, pobiberiti, dodati vegetu, mirođiju.

3. Sve izmešati i dodati majonez pripremljen na ovaj način: 10 kašika sojinog brašna naliti hladnom vodom i napraviti masu kao za palačinke od koje se skuva kašica. U prohlađenu kašu dodati 200 g senfa, sok od 1 limuna, kašiku vegete i dobro umutiti. Ukrasiti po želji.

SAVET: Umesto ovako pripremljenog majoneza, možete kupiti i gotov posni majonez.

Posna sarma

posna_sarma_sa_orasima_n.jpg

Sastojci:

veća glavica kiselog ili slatkog kupusa
100 g seckanih oraha
1 krompir
manja glavica luka
glavica belog luka
kašičica ljute tucane paprike
1/2 kašičice bibera
kašičica morske soli
2 kašike hladno ceđenog ulja
2 dl paradajz soka
2 dl vode
100 g skuvanog integralnog pirinča
100 g sojinih mrvica (ljuspice)
2-3 lista lovora
3 šargarepe srednje veličine
1 veći koren paškanata
1 veći koren peršuna
veza peršuna
1 srednji celer

Pročitajte i:  OBIČAJI I VEROVANJA: Kako i zašto slavimo Novu godinu?

Priprema:

1. Blago zagrejte ulje i dodajte iseckane crni i beli luk i malo vode. Izdinstajte. Kad je luk do pola gotov, dodajte šargarepu, celer, paškanat i koren peršuna isečene na kockice i dinstajte oko 7 minuta, a zatim dodajte začine i kuvajte još nekoliko minuta. Skinite s vatre i dodajte na kockice iseckan krompir, pirinač, sojine ljuspice (prethodno potopljene u vrelu vodu s nekoliko listova lovora). Vodu procedite i dodajte seckan peršunov list, orahe i dve kašike paradajz soka.

2. Sve dobro izmešajte i punite listove kupusa, zelja ili vinove loze, koje je potrebno prethodno obariti u vreloj vodi, tek koliko da omekšaju. Sarmice se uvijaju tako što se na koren lista stavi jedna do jedna i po kašika nadeva za srednje listove, a dve do dve i po kašike za velike, i uvije dok ima lista. Krajeve lista koji ostanu sa strane ušuškajte ka unutra. Poređajte sarmice u šerpu i nalijte rastvorom vode i paradajz soka. Kada su skuvane, pažljivo premestite u zemljani ili vatrostalni sud i zapecite u rerni oko 20 minuta.

Domaći posni tobleroni sa koka-kolom

Sastojci:

150 g margarina
200 g čokolade
200 g šećera
2 kašike meda
200 g mlevenog posnog keksa
150 g seckanih oraha
50 g čokolade
1 mala kocka margarina
1 dl koka kole

Priprema:

1. Trouglasti kalup za kolače obložiti samolepljivom folijom.

2. U šerpu sipati koka kolu, i na tihoj vatri uz neprestano mešanje otopiti margarin, čokoladu i šećer. Kad se sastojci dobro otope dodati orahe, keks i med.

3. Masu dobro izjednačiti i sipati u kalupe za kolače. Od ove mase potrebna su dva kalupa.

4. Kad se kolač ohladi preliti ga glazurom od čokoloade. Čokoladu otopiti na pari i pri kraju dodati parče margarina i preliti oba kalupa sa tobleronama.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa 

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.