Naslovna Glavno jelo Najukusniji ručak: Zapečene sarmice od blitve u kiselom mleku

Najukusniji ručak: Zapečene sarmice od blitve u kiselom mleku

2173
0
Foto: serpica.net

Sarmice iz rerne od blitve, prelivene kiselim mlekom je savršeno jelo za svaku priliku. Može i sa većim listovima spanaća, zelja, ako su listovi majni spajati dva-tri lista.

Sastojci:

– 2 veze blitve (oko 30 – 35 listova, zavisi od veličine)
– 500 g mlevenog mesa
– 1 srednja glavica crnog luka
– 1 manja šargarepa
– 2 čena belog luka
– 150 g pirinča
– 200 ml vode
– 4-5 kašika ulja
– 2 jaja

ZAČINI
– malo peršunovog lišća (ne mora ali lepše je)
– 1- 2 kašičice suvog začina (zavisi koliko volite)
– malo bibera
– malo soli
– 1 kašičica sitne crvene paprike

Za kuvanje blitve…voda, kašika soli, 1 kašika sirćeta (sve prokuvati)

ZA PRELIV
– 400 g kiselog mleka
– 1 jaje
– 2 kašike ulja
– so
– pola limuna

Priprema:

Listove operite i isecite drške (možete ih iskoristiti za čorbu ili salatu). Stavite u prokuvanu vodu i ostavite da stoji oko 10-15 minuta. Procedite.
Operite pirinač i skuvajte.

Pročitajte i:  Savršen ručak: Punjene okrugle tikvice (VIDEO)

Izdinstajte na ulju sitno iseckan luk, šargarepu, dodajte meso, 200 ml. vode. Krčkajte oko 10 minuta, stavite začine, skuvan pirinač, iseckan peršun. Umešajte dva jaja, posolite ako treba i možete krenuti sa motanjem sarmica.

Raširite jedan list, ili dva ako su manja, uz kraj stavite fil, preklopite stranice tek malo da pređu fil i umotajte. Slažite u tepsiju, vatrostalnu posudu ili šerpu koja može u rernu. Umutite jaje sa kiselim mlekom, dodajte ulje i so, isceđen limun. Prelijte i pecite poklopljeno u dobro zagrejanoj rerni, 220 -230 stepeni oko 20 minuta. Prijatno!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: serpica.net

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.