Naslovna Glavno jelo NAJLEPŠIH 5: Jela sa piletinom koja morate probati!

NAJLEPŠIH 5: Jela sa piletinom koja morate probati!

13001
0
Foto: Shutterstock

Piletina je vrsta mesa koju domaćice najčešće pripremaju. Ovu su tri originalna recepta kako da pripremite obrok za tili čas.

1PILETINA SA SENFOM

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

600 g pilećeg filea, malo soli, 3 kašike susama, 3 kašike kisele pavlake, 3 kašike senfa, kašika soja sosa, 0,3 dl maslinovog ulja, malo bibera, 2 čena belog luka

Priprema:

Belo meso iseckajte na kocke i premažite ih senfom. Sipajte ulje u tiganj i zagrejte ga. Ravnomerno rasporedite komadiće mesa u tiganj i pržite ih dok ne dobiju zlatnožutu boju. Dodajte soja sos. Dolijte u tiganj 0,5 dcl vode i ostavite da se dinsta još 10-15 minuta. Nakon toga meso izvadite u posebnu posudu. Zagrejte ponovo ulje i propržite susam tridesetak sekundi. Vratite meso. Na samom kraju, dodajte beli luk.

2PILETINA U PAVLACI

Foto: Profimedia

Potrebno je:

200 g pilećeg mesa, jedna veća glavica crnog luka, vegeta, so, biber, ulje, 1/2 pavlake

Priprema:

Crni luk sitno iseckati, začiniti vegetom dodati malo ulja i vode i dinstati dok luk ne postane staklast. Izdinstanom luku dodati iseckano na kockice pileće meso, malo vode da ogrezne i ostaviti da se krčka dok sva voda ne ispari. Kad je gotovo, dodati pavlaku, malo soli i bibera. Uz ovo jelo idealno ide obaren i začinjen mladi krompir.

3ENČILADA

Foto: Shutterstock

Potrebno je: 

6-8 tortilja ili običnih palačinki, šoljica polutvrdog sira za topljenje

Za fil: 2 kom. pilećeg belog mesa, kašika brašna, 400 g pelata, 2 čena belog luka, kašičica kurkume,

pola kašičičice čili praha, pola kašičice soli, kocka za supu, ulje

Priprema:

Piletinu isecite na tračice i skuvati u vodi gde ste otopili kocku za supu, a možete dodati samo suvi začin ili so. Kuvati dok piletina ne omekša, oko 10-15 minuta. Ocedite od vode. Zagrejte ulje, dodajte beli luk i pržite oko minut, dodajte brašno, zapržiti oko 30 sekundi i dodati pelat. Ako je pregusto malo razrediti sa vodom.

Dodati začine: kari, čili i so. Promešajte i nakratko kuvajte oko 5-7 minuta. Odvojiti deo umaka za polivanje tortilja. U umak dodati pileće meso, promešajte i kuvajte oko minut. Tortilje zagrejte pre punjenja. Dodajte oko dve-tri kašike fila na svaku tortilju. Zamotajte. Poređajte jednu pored druge. Prelijte pelatom i pospite rendanim sirom. Pecite na 200 stepeni od pet do deset minuta.

4PILETINA SA KARIJEM

Foto: Profimedia

Potrebno je:

belo meso (oko 400 g), mala glavica luka, 60 g blanširanih badema, 3-4 kašičice karija u prahu, 1/2 čaše vode, so, biber, peršun, srednji paradajz ili nekoliko čeri paradajza, krupno rendana korica polovine limuna, maslinovo ulje za prženje

Priprema:

Na malo maslinovog ulja propržiti krupno sečeni crni luk. Kad luk dobije zlatnobraon boju, dodati cele ili prepolovljene bademe. Pržiti dok bademi ne porumene.

Pročitajte i:  Brzo i lako: Pohovana pileća prsa iz rerne (VIDEO)

Piletinu iseći na komadiće pa preliti sa malo maslinovog ulja, posoliti i pobiberiti, pa varjačom dobro promešati. Pripremljenu piletinu dodati u vok s lukom i bademom. Pržiti uz povremeno mešanje dok se piletina ne skuva i dok ne dobije lepu boju. Kad je piletina gotova, dodati kari i pola čaše vode. Dobro promešati, pa ostaviti da se ukrčka nekoliko minuta. Uz stalno mešanje nastaviti s prženjem pa začiniti krupno mlevenim biberom, solju i peršunom. Kada je voda gotovo isparila, dodati paradajz sečen na kriške ili nekoliko celih čeri paradajza i rendanu koricu limuna. Kratko propržiti da paradajz sačuva svoju formu, pa skloniti s vatre.

5KINESKI RUČAK SA KIKIRIKIJEM

Foto: Profimedia

Potrebno je:

belo pileće meso, beli luk, crni luk, šargarepa, kupus, krastavac, paprika (crvena i zelena), pečurke (može ih zameniti jabuka), kikiriki neslani, po želji: bilo koje sezonsko povrće (bitno je da hrska),

začini: soja sos, đumbir u prahu (ili bolje sveže rendani), vegeta, biber, začinska paprika, malo susama, gustin, čašica konjaka ili brendija

Priprema:

Pileće belo meso iseckati na kockice i pomešati sa 2-3 kašike soja sosa, čašicom konjaka i 2-3 kašike gustina. Sve lepo promešati i ostaviti da odstoji neko vreme u frižideru. Povrće iseckati na listiće, ne mnogo dugačke, a beli luk odvojiti u zasebni tanjirić. U dublji tiganj staviti 2-3 kašike ulja i ugrejati do tačke kada ulje počinje da se puši.

Na tako ugrejano ulje dodati prstohvat soli i beli luk, kao i belo meso prethodno oceđeno od paca (pac ne bacati!). Na kraju dodati i đumbir. Pošto je ulje vrelo, brzim pokretima mešati meso i ne pržiti ga duže od 2-3 minuta.

Tako proprženu piletinu vratiti u pac u kome je bila i preći na pripremanje povrća. U dublji tiganj staviti ulje i ugrejati. Opet dodati malo soli i izručiti iseckano povrće.

Povrće pržiti uz intenzivno mešanje nekoliko minuta i postepeno mu dodavati vegetu, biber i začinsku papriku. Nakon 2-3 minuta prženja, dodati proprženu piletinu s pacom u kom se nalazila, kikiriki, susam, ostatak konjaka i soja sosa (2-3 kašike). Intenzivno mešati još nekoliko minuta i kada se meso i povrće lepo sjedini, skloniti s vatre i poslužiti uz pirinač. Ovo jelo je veoma ukusno i sprema se za samo 5-6 minuta .

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: zena.blic.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.