Naslovna Glavno jelo LAŽNE SARME: Svi sastojci isti kao kod omiljenog jela, samo sad ne...

LAŽNE SARME: Svi sastojci isti kao kod omiljenog jela, samo sad ne morate da se mučite sa uvijanjem (VIDEO)

1595
0
Foto: rintscreen/YT/Kuhinja Valentina Mašković

Recept možete prilagoditi da bude još sličniji pravoj sarmi, pa umesto svežeg kupusa koristite ribanac. Takođe posle kuvanja, “lažne” sarme možete zapeći u rerni. Služite sa salatom po želji.

Recept:

  • 1/2 glavice svežeg kupusa ili 500 g kiselog kupusa
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 šoljica pirinča
  • 500 g mlevenog mesa
  • začini po želji
  • 2 paradajza
  • 2 krompira
  • slanina

Za preliv: 

  • 300 ml paradajz sosa (može i ljutenica)
  • malo ulja
  • malo vode
  • 1 kašičica slatke mlevene paprike
  • 1 kašičica suvog biljnog začina

Priprema:
Ljuštilicom izrendajte kupus, pa ga posolite i dodajte suvi biljni začin. Dodajte iseckan crni luk i rukama lepo promeašjte. Zatim dodajte opran pirinač i mleveno meso. Začinite po želji. Sjedinite smesu rukama, da se začini i meso i kupus lepo pomešaju. U veću šerpu sipajte ulje, stavite još malo seckanog luka zajedno sa šargarepom isečenom na tanke listiće da se proprži. Nauljite ruke i od napravljene smese pravite loptice. Kada se luk proprži, dodajte sitno seckan beli luk i ostavite još dva minuta. Paradajzu izvucite središnji deo, pa isecite na tanke kolutove. Stavite preko luka paradajz, a preko njega “lažne” sarme. Sa strane i između sarmi poređajte krompir isečen na kolutove. Isecite slaninu na malo krupnije parčiće i dodajte između mesa ili preko. Pomešajte sve sastojke za preliv i sipajte preko “lažnih” sarmi. Protresite šerpu, pa dodajte joše vode jer sarme treba da ogreznu da bi se pirinač lepo skuvao. Poklopite i kuvajte nekih 40-45 minuta na tihoj vatri.

Pročitajte i:  Dekoracija trpeze: Srce od paradajza

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: valentinamaskovic

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.