Naslovna Glavno jelo KULINARSK IZAZOV: Napravite sami DOMAĆE DIMLJENE KOBASICE

KULINARSK IZAZOV: Napravite sami DOMAĆE DIMLJENE KOBASICE

6655
0
Foto: Shutterstock

Nema ništa bolje od ukusnih domaćih kobasica koje ste sami proizveli.

Osim što ste sigurni da u njima nema loših aditiva, aroma, boja, ukus domaćih dimljenih proizvoda ne može da se poredi ni sa jednim iz supermarketa.

Potrebno je:

  • 7 kg svinjetine (od plećke)
  • 2 kg junetine (od vrata)
  • 2 kg slanine (bez kožice)
  • 30-40 g crnog bibera
  • oko 200 g soli
  • 100 g slatke crvene paprike
  • 70 g ljute paprike (ako ne volite ljuto ovo izostavite)
  • oko 100 g belog luka

Priprema:

Meso dobro oprati, očistiti i iseći na komade koji mogu da stanu u mašinu za mlevenje mesa. Zatim ih samleti na krupniju rešetku. Kad je svo meso samleveno dodati začine i dobro rukom sjediniti tako da se dobije lepa ujednačena masa. Probajte malo mesa da biste videli da li je dovoljno slano.

Jedna od najbitnijih stvari koje treba da znate kad pravite kobasice to je da meso mora dobro da se izradi. Oko pola sata mešanja će biti dovoljno da se svi sastojci sjedine i da se dobije kompaktna masa.

Pročitajte i:  Balkanska janija: Zaboravljeno jelo na kašiku sa sočnim svinjskim mesom! (RECEPT)

Za prirpemu ovih kobasica potreban vam je takozvani top za kobasice. Na njega se navlače svinjska creva i pune se smesom.
Nakon što ste nadenuli kobasice uzmite veliku posudu i stavite kobasice u nju. Pokrijte dobro čistom krpom i ostavite tako da stoje 2, 3 dana.

Pripremite pušnicu, založite vatricu i sušite ih na dimu 3,4 dana. Nakon toga kobasice su prodimljene, a u zavisnosti od toga šta više volite možete ih pržiti ili pak ostaviti na promaju i mrazu još 20 dana da se suše. Nakon tog vremena kobasice su suve i mogu i tako sveže da se jedu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.