Naslovna Glavno jelo HELJDA: Doručak, ručak i desert od jedne zdrave namirnice

HELJDA: Doručak, ručak i desert od jedne zdrave namirnice

1933
0
Foto: Shutterstock

Heljda dobar izvor belančevina, vlakana i zdravih složenih uglenjih hidrata, pa je mnogi smatraju suprehranom i svakako bi trebali da razmislite o ubacivanju ove namirnice neki obrok, ako je već ne konzumirate.

Iako je heljda dobro poznata namirnica u poslednje vreme je postala popularna zahvaljujući visokom sadržaju minerala i antioksidansa. Zbog dosta hranljivih sastojaka je izvrstan saveznik u održavanju zdravlja srca, a pomaže i u mršavljenju kao i kontrolisanju dijabetesa.

Kuvana heljda sa lukom

Sastojci:

  • heljda
  • so
  • crni luk
  • maslac
  • pileći bujom
  • 200 ml vode
  • biber

Priprema:
Heljdu potopite do osam sati pre njene pripreme. Zato je najbolje da je potopite veče pre upotrebe. Heljdu stavite u lonac sa vodom u razmeri – jedna šoljica heljde na dve šoljice vode. Kada provri, dodajte so i kuvajte 15 minuta. Tako kuvanu možete je koristiti kao prilog raznim jelima od mesa. Ako ne voliite njen neutralan ukus, možete u tiganju na maslacu da propržite luk i da dodate pileći bujon i 200 ml vode, zatim dodajte kuvanu heljdu i biber, pa prokuvajte još minut-dva.

Heljda kao doručak

Pročitajte i:  Čuvena poslastica: Doboš torta

Sastojci:

  • heljda
  • so
  • mleko
  • voće po izboru

Priprema:
Heljdu ostavite preko noći u vodi. Ujutru je isperite, stavite u lonac (1 šoljica heljde – 2 vode), pustite da se kuva i dodajte so. Pred kraj kuvanja dodajte u nju voće po izboru i malo mleka, pa kuvajte još 3-4 minute.

Palačinke od heljde

Sastojci:

  • 60 g heljdinog brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/8 kašičice soli
  • 120 g nezaslađenog mleka od badema
  • med
  • javorov sirup
  • voće po želji

Priprema:
U posudi pomešajte heljdino brašno, prašak za pecivo i so. Zatim dodajte bademovo mleko. Velikom kašičicom uzmite smesu i stavite je u zagrejan tiganj. Pecite 2-4 minuta, dok ne počnu da izgledaju kao da su suve i kada nestanu mehurići. Okrenite palačinku i pecite isto toliko. Ponavljajte postupak dok ne utrošite testo. Palačinke prelijte medom ili javorovim sirupom, pa dodajte voće po želji.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa 

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: gastro.24sata.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.