Naslovna Glavno jelo SAČUVAJMO OD ZABORAVA: Originalni recept za ĐULBASTIJE (VIDEO)

SAČUVAJMO OD ZABORAVA: Originalni recept za ĐULBASTIJE (VIDEO)

8688
0
Foto: Printscreen/YT/Binin Sahan

Đulbastije su starinsko jelo koje se sada retko priprema, a neki su i modernizovali recept za ovo ukusno jelo.

Napravite fantastičan obrok za celu porodicu po originalnom receptu.

Sastojci:

  • 700 g junećeg mlevenog mesa
  • 500 g krompira
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 jajeta
  • 4 kašike prezli
  • 1/2 veze svežeg peršuna
    začini: so, biber, crvena mlevena paprika i suvi začin

Za preliv:

  • 15 g putera (ili ulja)
  • 2 kašike brašna
  • 300 ml pavlake za kuvanje
  • 400 ml mleka
  • so, biber

Za dekoraciju:

  • parmezan (po želji)
  • paprike (po želji)
Foto: Printscreen/YT/Binin Sahan

Priprema:
Krompir očistite i narendajte, pa stavite u posudu. Prešun, crni i beli luk sitno iseckajte i dodajte krompiru. Zatim dodajte jaja, prezle i začine. Preko stavite i mleveno meso i rukom dobro promešajte da se sve lepo sjedini. Pleh veličine 40×40 cm premažite puterom. Počnite da pravite đulbastije (veće ćufte jajastog oblika) i ređajte u pleh. Na svaku đulbastiju stavite malo parče putera i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C nekih 40 minuta.

Pročitajte i:  Ukusne i jednostavne pogačice za dobro jutro

Rastopite puter, pa dodajte brašno i sve polako pržite na laganoj vatri. Mešajte sve vreme. Kada primetite da je brašno promenilo boju, polako dodajte hladno mleko. Posle 2-3 minuta dodajte pavlaku. Posle par minuta dodajte so i biber. Morate neprestano da mešate. Treba da dobijete kremast preliv. Kada provri kuvajte još 2-3 minuta. Prelijte ravnomerno zapečene đulbastije.

Ako želite možete ukrasiti parmezanom i paprikom. Vratite da se peku još 10 minuta i gotove su. Ako ne želite da ih ukrasite svakako vratite u rernu da se malo zapeku.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: bininsahan

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.