Naslovna Glavno jelo Jelovnik za dvoje: Proslavite Dan zaljubljenih uz naše predloge

Jelovnik za dvoje: Proslavite Dan zaljubljenih uz naše predloge

536
0
Foto: Shutterstock

Svi mi znamo da ljubav na usta ulazi, pa činjenica da Dan zaljubljenih i nije taj dan bez dobre hrane svakako nije iznenađenje.

Ali zašto biste trošili novac u prepunim i skupim restoranima? Zašto ove godine ne provedete savršen Dan zaljubljenih u udobnosti svog doma?

Dan zaljubljenih je odličan povod za pripremanje različitih specijaliteta.

Obradujte svoju drugu osobu slanim i slatkim đakonijama.

Svakim zalogajem izjavite ljubav.

Pogledajte predloge i pronađite inspiraciju.

Kuvano jaje u obliku srca

Za pripremu ovog neobičnog jela su vam, pored jaja, potrebne i dve gumice, drveni štapić (može i četkica ili olovka), i parče kartona.

Najpre stavite jaja da se kuvaju, a za to vreme isecite parče kartona, za to vam može poslužiti ambalaža od mleka ili soka. Skuvana jaja ostavite dva minuta da se ohlade. Oljuštite ih, stavite u presavijen karton, preko stavite štapić i pričvrstite sa strane gumicama. Jaja moraju biti topla kada se stavljaju u ovaj kalup. Ovako pripremljeno jaje držite u frižideru oko sat vremena, a zatim ga polako odvojite od kartona, isecite i poslužite.

Ljubavne korpice

Foto: Instagram printscreen @slatkadomacica

Korica:

  • 150g mlevenog keksa
  • 70g dekor čoko komadića
  • 90g istopljenog putera

Fil:

  • 200g krem sira
  • 180g kisele pavlake
  • 150g šećera
  • 1 kašika arome vanile
  • 1 jaje
  • 1 puding sa ukusom crne čokolade
  • 140g dekor čoko komadića
  • 150ml slatke pavlake

Ganaš:

  • 100g mlečne čokolade
  • 100g crne čokolade
  • 200ml slatke pavlake

Dekoracija:

  • Dekor mix srca

Postupak:

1. Za koricu pomešasti sve sastojke. U kalupe za mafine staviti mafin korpice pa u njih po 1 kašiku smese za koricu koju treba rasporediti po dnu svake korpice. Zatim odložiti u frižider i pripremiti fil.

2. Za fil mikserom umutiti krem sir, kiselu pavlaku i šećer. Dodati jaje i aromu vanile i opet umutiti. Kroz sito dodati puding od crne čokolade, takođe umutiti mikserom.

3. U smesu dodati nemućenu slatku pavlaku i mutiti dok ne nastane glatka smesa. Na kraju dodati čoko komadiće, lepo sjediniti i rasporediti preko korice u korpicama do vrha.

4. Korpice peći u zagrejanoj rerni na 160 stepeni 30 minuta. Nakon pečenja isključiti rernu i ostaviti korpice još sat vremena da se ohlade u njoj.

5. Nakon toga pripremiti ganaš, za njega staviti sve sastojke u šerpicu, kuvati na srednjoj temperaturi uz konstantno mešanje i čim se sve lepo sjedini ganaš je gotov.

6. Ganašom sada popuniti udubljenje na korpicama koje je nastalo tokom pečenja, ukrasiti dekor srcima i staviti u frižider da se ohladi.

Američke palačinke

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 250 g brašna
  • 1,5 dl jogurta ili kiselog mleka
  • 2,5 dl mleka
  • 2 kašike šećera
  • kašičica soli
  • kašičice praška za pecivo
  • 2 kašike rastopljenog maslaca

Priprema:

Od svih navedenih sastojaka mikserom dobro umutiti masu da bude glatka (bez grudvica) i ostaviti je da odstoji oko 10 minuta.

Pročitajte i: Počela je sezona špargli: Evo predloga za ukusnu salatu!
Zagrejati plotnu, pa na zagrejanom tiganju, bez masnoće, peći manje palačinke (otprilike dve u manjem tiganju, tri u većem).

Palačinke služiti odmah dok su vruće. Premazati ih po želji: voćnim sirupom, medom, džemom, slatkim krem sirom, čvrsto umućenom, slatkom pavlakom ili bilo kojim nadevom koji vam se dopada.

Pročitajte i:  Neodoljivi desert za celu porodicu: Rolat od kokosa (VIDEO)

Jednostavan recept za lazanje

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 400 g kora za lazanje
  • 0,5 kg mešanog mlevenog mesa
  • 0,5 l pasiranog paradajza
  • 0,5 l crnog vina
  • veća glavica crvenog luka
  • beli luk (tri čena)
  • peršun, biber, so, origano, bosiljak
  • 1 vrećica parmezana
  • 25 g maslaca
  • 3 kašike brašna
  • 0,6 l mleka

Priprema:

1. Sos: Na ulju prepržiti naseckani crveni luk, dodati meso i još malo propržiti. Zatim dodati paradajz, vino, so, biber, seckani peršun, seckani beli luk i ostale začine. Može se dodati na sitne komadiće narezana šargarepa i drugo povrće, po želji.

Sve zajedno se mora kuvati oko pola sata, tj dok veći deo tečnosti ne ispari.

2. Bešamel: Na maslacu prepržiti 3 kašike brašna, dodati toplo mleko i, uz stalno mešanje, kuvati dok se malo ne zgusne. (Ako vam “pobegne” i zgusne se previše, dodajte još malo mleka)

3. Lazanje (testeninu) ubaciti u kipuću vodu 2-3 minuta, a nakon toga ih držati u hladnoj vodi.

4. Lazanje se slažu u dublju tepsiju ili staklenu vatrostalnu posudu. Tepsiju prvo namazati margarinom i zaliti jednim slojem bešamela. Nakon toga ide prvi red testa. Na testo opet lagano bešamel i onda red sosa. Pa opet testo pa bešamel pa sos, testo, bešamel, pa sos… I tako dok se ne potroši sve, s tim da testo mora biti poslednje i mora biti zaliveno bešamelom. Važno je da sosa i bešamela ima dovoljno, da testo ima u čemu da se kuva. Takođe, kod pripreme treba imati u vidu da sos bude malo slaniji jer bešamel i testo ne sadrže so.

5. Pecite lazanje u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45-50 minuta dok ne porumeni, zatim posuti parmezanom i peći još 10 minuta.

Palačinke sa piletinom i pečurkama

Foto: Shutterstock

Za 2 osobe:

  • 300 g pilećeg filea
  • 45 g maslaca
  • 1/2 glavice crnog luka
  • 1 paprika babura
  • 1 čen belog luka
  • 150 g šampinjona
  • 1 kašika brašna
  • 1 dcl pilećeg bujona
  • 1 dcl mleka
  • so i biber po ukusu
  • kari po ukusu
  • 4 palačinke po vašoj omiljenoj smesi

Priprema:

Skuvajte piletinu u ključaloj vodi, izvadite je i ostavite sa strane. Sačuvajte tečnost (bujon) u kojoj je kuvana piletina.

U tiganju rastopite maslac, pa u njemu propržite seckani crni luk i papriku. Dodajte sitno seckan beli luk i šampinjone isečene na četvrtine. Posolite i začinite po želji.

Skuvanu piletinu isecite na komadiće, posolite i pobiberite, a potom stavite u tiganj. U malo mleka razmutite brašno, pa tu smesu sipajte u tiganj.

Dodati preostalo mleko i pileću supu. Jelo krčkajte svega nekoliko minuta na srednjoj temperaturi, često mešajući dok se svi ukusi ne sjednie, a sos ne dobije lepu gustinu.

Gotovim jelom puniti palačinke i služiti dok je još toplo.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.