Naslovna Glavno jelo BOLJI OD VOJNIČKOG: Pasulj sa dimljenim mesom i slaninom

BOLJI OD VOJNIČKOG: Pasulj sa dimljenim mesom i slaninom

11440
0

Pasulj je omiljeno jelo mnogih od nas. Kao obavezan dodatak u ovo jelo ide suva butkica ili slaninica. One mu daju taj poseban šmek i ukus zbog kojeg ćete teško naći osobu koja ovakav pasulj ne voli.

Potrebno je:

  • 500g pasulja
  • 1,5kg dimljena svinjska butkica
  • 500g dimljena svinjska rebra
  • 200g slanine
  • 100ml ulja
  • crni luk-kockice
  • 2 šargarepe sitno rendane
  • 1 šargarepa kolutovi
  • glavica belog luka neoljuštena
  • 1 manji celer
  • 1 paškanat
  • 1 koren peršuna
  • lovorov list
  • aleva paprika
  • 2 kocke za supu
  • so, suvi začin
  • biber u zrnu

Priprema:

Noć pre pravljenja pasulja potopiti pasulj u hladnu vodu da nabubri. Oprati pasulj, pa ga staviti u hladnu vodu i pustiti da baci ključ. Čim baci ključ, tu vodu prosuti, pasulj isprati hladnom vodom, pa ga ponovo vratiti u šerpu, naliti vodom i ponoviti ovaj postupak još 2 puta.

Staviti dimljeni svinjski but da se kuva, a kada je meso gotovo, ukloniti kosti, masnoću i kožicu, a meso iscepkati na sitniju parčad. Sa kuvanjem butkice započeti nešto pre kuvanja pasulja, da bi se mogla iscepkati i ubaciti na kraju.

Pročitajte i:  Napravite preukusne PIKANTNE PLJESKAVICE BEZ MESA

U međuvremenu, dok se butkica kuva, u velikoj šerpi sipati ulje, pa dodati crni luk i sitno rendanu šargarepu. Uz dolivanje oko 100ml vode dinstati oko 5 minuta, pa dodati pasulj koji ste prvo tri puta kratko barili.

Ova sitno rendana šargarepa kasnije zamenjuje zapršku, a i da jednu slast pasulju. Dodati celer, paškanat, koren peršuna, celu glavicu belog luka, lovorov list, alevu papriku, biber, kocke za supu i vodu, pa nastaviti sa kuvanjem uz povremeno dolivanje vode.

Kada je pasulj skoro gotov, dodati komade dimljenog mesa od butkice, slaninu koju ste isekli na kockice, suva rebra, kolutove šargarepe, pa dolijte još vode i nastavite sa kuvanjem.

Na kraju, izvaditi celer, paškanat, koren peršuna i celu glavicu belog luka. Doterati ukus po želji koristeći so, alevu papriku ili suvi začin, kao i gustinu koju želite dolivanjem vode.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: foodforthought-jelena.blogspot.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.