Naslovna Glavno jelo ZA SREĆU I BLAGOSTANJE: Ovo se mora naći na trpezi za Badnje...

ZA SREĆU I BLAGOSTANJE: Ovo se mora naći na trpezi za Badnje veče (RECEPTI)

12386
0
Foto: Shutterstock

Na badnji dan sva hrana mora biti posna.

Na trpezi za Badnju večeru neizostavni su vino, med i žito, kao i badnjača, pogača bez kvasca koju još zovu i “zdravlje”.

Takođe, na bogatom stolu obično se nalaze đakonije od suvog voća, orašastih plodova i urmi.

Zanimljivo je da se u nekim krajevima čak praktikuje sedenje na podu i slami, a ne za stolom.

Domaćin unosi badnjak, prekrsti se i uz molitvu nudi pogaču sa crnim vinom.

Ova jela su deo tradicije i običaja i neizostavna su za badnju večeru:

Badnjača – pogača za Badnje veće

Sastojci: 

    • 40 g svežeg kvasca
    • 400 ml tople vode
    • 1 kašika šećera
    • 3 kašičice soli
    • 700 g brašna
    • 50 ml + 2 kašike ulja

Priprema:

U toploj vodi razmutiti kvasac i šećer. Dodati pola brašna, ulje i so, pa dobro izmešati. Nakon toga dodavati ostatak brašna pa nastaviti mešanje varjačom dok ne postane jako gusto. Kad već ne može da se meša i trebalo bi da se umesi preliti onda sa one 2 kašike ulja, može i 3 i malo premesiti.

Ostaviti tako testo pokriveno krpom da odstoji 20 – 30 minuta na toplom mestu. Izvaditi zatim testo, malo ga premesiti pa ga rukom istapkati da se raširi, da bude kao tanka lepinja. Staviti u pleh veličine 30 cm. Izbockati viljuškom, premazati četkicom uljem i ostaviti 20 minuta da odstoji. Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni i staviti da se peče. Pečena je kada fino porumeni, oko 25 minuta peći, zavisno od rerne. Pečenu pogaču izvaditi i ” umiti”, to znači premazati sa malo vode, zamotati u krpu i ostaviti do služenja.

Pita sa prazilukom

Sastojci:

      • 500 g tankih kora za pitu
      • 500 g  praziluka
      • so
      • 500 g fete ili drugog belog sira
      • 5 jaja
      • 100 g kisele pavlake
      • 100 g gustog jogurta
      • ulje

Priprema:

1. Praziluk oprati i isećina kolutove. Pržiti na laganoj vatri dok ne omekša i posoliti ga. U dubljoj činiji izgnječiti fetu, dodati jaja, jogurt i pavlaku. Dobro promešati, pa dodati ohlađen praziluk.

2. U podmazan pleh staviti prvu koru. Premazati je uljem, pa na nju staviti drugu na koju ide fil. Ponavljati dok se ne utroše kore. Završiti sa dve kore i premazati ih mešavinom ulja i vode. Ostaviti da malo ostoji.

3. Peći na 200 stepeni oko 40 minuta.

Prebranac

Sastojci:

      • 1 kg pasulja
      • 1 kg i 200 g crnog luka
      • ulje, kašika aleve paprike
      • so, biber

Priprema:

1. Ostavite pasulj preko noći da omekša. 2-3 glavice luka sitno iseckajte i stavite s pasuljem da se kuva. Kad proključa, procedite i bacite prvu vodu. Ponovo nalijte i ostavite da se kuva dok pasulj ne omekša, pa procedite.

2. Za to vreme sitno iseckajte preostali luk i lagano dinstajte u vrelom ulju, dok ne bude mekan i staklast. Na pola dinstanja dodajte malo soli. Skinite s vatre, dodajte alevu papriku i dobro promešajte.

Pročitajte i:  Kako da pripremite posni slavski kolač

3. U uljem namazano tavče ređajte red pasulja, red luka, i svaki sloj posolite i pobiberite. Završite s pasuljem.

Najbolji recepti sa ribom za Badnji dan

OVDE ćete pronaći najbolje recepte za pripremu ribe raznih vrsta.

Posne punjene paprike na hilandarski način

Sastojci:

      • 6 suvih crvenih paprika
      • 3 praziluka ili jedna srednja glavica luka
      • 100g krupno mlevenih oraha
      • 1 šoljica pirinča
      • Začini po ukusu: so, biber, mlevena paprika, suvi biljni začin

Priprema:

1. Propržite kratko praziluk (ili sitno seckani luk) na malo ulja, a zatim dodajte mlevene orahe. Pržite sve zajedno još 2-3 minuta i zatim u to dodajte opran i očišćen pirinač. Sve zajedno pržite još 1 minut, pa u to dodajte začine po ukusu i krčkajte još 2 minuta na tihoj vatri.

2. Za to vreme ostavite suve paprike da odstoje u toploj vodi, da bi se lakše napunile. Vodite računa da, prilikom punjenja, paprike ne napunite do vrha kako vam fil ne bi iscurio. Napunjene paprike poređajte u šerpu, dolijte malo vode (pa po potrebi dolivajte još ako ispari) i krčkajte na tihoj vatri dok pirinač ne bude skuvan.

3. Nakon toga, zapecite paprike u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni. Pred kraj pečenja polijte ih uljem koje ste prethodno propržili sa alevom paprikom.

Slatka pita bundevara od gotovih kora (VIDEO)

Sastojci:

      • 500 g tankih kora za pitu
      • 1 kg rendane bundeve
      • 4 jaja
      • 200 g šećera
      • 2 dcl ulja
      • 1,5 dcl mleka
      • 1/2 kesice praška za pecivo
      • 1 kesica vanilin šećera
      • rendana kora limuna
      • 1 kašičica cimeta
      • 4 kašike brašna

Priprema:

Bundevu prepolovite, izvadite semenke i ogulite je. Isecite na manje komade da je lakše narendate. Izmešajte je sa 100 g šećera i cimetom pa ostavite da stoji dok pripremate premaz.

Umutite jaja sa šećerom i vanilom. Umešajte brašno, mleko, ulje, prašak za pecivo i rendanu koru limuna.

Raširite jednu koru, premažite tri kašike premaza, stavite drugu koru, opet premaz pa treću koru. Na nju poređajte rendanu bundevu, urolajte lagano i slažite na podmazanu tepsiju. Tako radite sve do kraja.

Za kraj ostavite 3 kašike premaza, u njega možete sipati malo soka koji ostane od rendane budeve.

Premažite pite, izbockajte ih čačkalicom pa ostavite da stoji pola sata. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 25 – 30 minuta. Pečenu ostavite da se prohladi pa isecite. Pospite šećerom u prahu.

Uživajte sa svojom porodicom!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa 

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.