Naslovna Glavno jelo 5 predloga za brzu i jednostavnu večeru

5 predloga za brzu i jednostavnu večeru

2254
0
Foto: Shutterstock

Ako nemate ideju šta da spremate za večeru, pogledajte koje smo recepte izdvojili za vas. Ne zahtevaju puno vremena, a ukus je odličan.

Sloppy Joe – mleveno meso u zemički

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 350 g mlevenog mesa (mešanog)
  • 1 glavica crvenog luka (velika)
  • 4 kašike kečapa
  • 2 dcl paradajz soka
  • so, biber, origarno, majčina dušica
  • zemičke

Priprema:
U dubljem tiganju se zagrejte ulje, pa propržite luk dok ne dobije staklenastu boju. Zatim dodajte meso koje pržite dok ne porumeni. U međuvremenu dodajte začine: origano, bosiljak, so, biber i ostalo po volji. Dok se meso prži, pomešajte paradajz sok i kečap i polijte meso. Krčkajte nekih sat i po, a može i malo duže. Sami ocenite. Kada je meso gotovo stavite u izdubljene zemičke i poslužite za večeru.

Gurmanska pita od starog hleba

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g starog hleba
  • 2 jajeta
  • 600 ml mleka
  • 400 ml jogurta
  • 2 kašike sira
  • susam
  • so
  • maslinovo ulje
  • biber
  • bosiljak
  • peršun
  • origano
  • 300 g kobasica ili dimljene slanine

Prirpema:
Hleb isecite na kocke i prelijte ga mlekom i jogurtom, pa dodajte sir i ostavite oko 20 minuta da hleb upije sastojke i nabubri. Zatim dodajte razmućena jaja, začine i na kocke iseckanu kobasicu ili slaninu. Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i poprskan sa par kapi maslinovog ulja. Odozgo pospite susamom i opet poprskajte sa maslinovim uljem. Pecite 20-30 minuta na 220°C.

Pita sa mesom i prazilukom

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg mlevenog mesa (najbolje svinjsko i juneće)
  • pola kg praziluka (može i kg ako ste ljubitelj)
  • 1 kisela pavlaka
  • čaša kisele vode
  • suvi biljni začin
  • biber
  • kore
  • 3 jaja
  • 1/2 šolje ulja

Priprema:
Praziluk sitno naseckajte i malo propržite. Onda dodajte meso i pržite dok ne bude gotovo. Začinite po ukusu. Zatim u tepsiji poređajte kore, pa preko meso i tako dok ne utrošite. U posudi pomešajte pavlaku, jaja, ulje i kiselu vodu. Zatim pitu isecite na kocke i prelijte je smesom koju ste napravili. Ostavite da odstoji 2 sata i zatim pecite na 250°C nekih sat vremena ili dok ne dobije boju.

Pročitajte i:  Sladoled torta od 5 sastojaka koja se priprema za 10 minuta (VIDEO)

Bela pita od makarona

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g makarona
  • 1 l mleka
  • 3 čaše jogurta
  • 5 jaja
  • 150 g mladog sira
  • so i biber po ukusu

Priprema:
Makarone stavite u pleh za pečenje. U posudi umutite jaja, pa dodajte mleko, jogurt, sir i po potrebi začinite. Sipajte preko makarona i promešajte.
Ostavite da odstoji sat vremena, uz povremeno mešanje da makarone dobro upiju preliv. Zagrejte rernu i pecite na 200°C dok pita lepo ne porumeni.

Domaća pica

Foto: Stvar ukusa

Sastojci za testo:

  • 1/2 šolje mleka
  • kvasac
  • so
  • šećer
  • šolja tople vode
  • brašno po potrebi

Ostali sastojci:

  • pelat
  • šunka
  • kačkavalj
  • pečurke
  • jaje

Priprema:
Rastopite kvasac sa malo soli i šećerom u toplom mleku. Zamesite žitko testo sa ovim mlekom, šoljom tople vode i brašnom po potrebi. Kada naraste, doda se brašna toliko da se testo ne lepi za ruke. Kada napravite testo preko njega sipajte dosta pelata, zatim šunku, kačkavalj i pečurke. Stavite da se peče na 180°C nekih pola sata, a 10 minuta pred kraj stavite jaje.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.