Naslovna Dijete Un dijeta

Un dijeta

167
1
un_dijeta_cl.jpg

Pored skidanja viška kilograma, UN dijeta reguliše i metabolizam, što je garancija da se izgubljeni kilogrami neće vratiti. Traje 90 dana, a za to vreme možete da izgubite od  18 do 25 kg.

Ukoliko ipak ne želite tako radikalan gubitak kilograma, dijetu možete da prekinete i ranije, međutim, u tom slučaju neće doći do promena u metabolizmu.

Dijeta uvijek započinje proteinskim danom, a posle voćnog dana ponovo ide proteinski dan – redosled ne sme da se menja.

1. dan – Proteinski dan

Doručak: za sve dane uvek je isti – 90 dana VOĆE. Jedete ga uvek u paru – 2 jabuke ili 2 pomorandže ili 2 kruške, a može i mala šoljica sitnog voća. 

Ručak: Kuvano ili dinstano meso bez masnoće (piletina, ćuretina, govedina, svinjetina, riba, morski plodovi, tofu). Umesto mesa možete da pojedete 2 jajeta ili sir. Mlečni proizvodi su protein, pa ih je dopušteno jesti samo na ovaj dan dijete. Uz navedene namirnice pripremite dosta sveže salate i drugog povrća koje možete da dinstate ili ispečete. Pojedite krišku integralnog  hleba i uzmite 3 dl bistre supe bez ikakvih dodataka. Supa može da bude i od kocke, i nju uzmite na kraju obroka. Začinjenu salatu možete da jedete u neograničenim količinama.

Večera: Jelovnik je isti kao i za ručak, samo izostavite supu i hleb. Ukoliko ste za ručak jeli meso, uzmite ga i za večeru, međutim, upola manje nego za ručak.

Pročitajte i:  6 načina da kokice učinite ukusnijim

2. dan – Skrobni dan

Ručak: Kuvani ili dinstani krumpir, pasulj, grašak, soja, sočivo, leblebija ili pirinač. Ako se odlučite za dinstanje, koristite vrlo malo masnoće.  Pripremite začinjenu salatu po ukusu i pojedite krišku integralnog hleba. Na kraju uzmite bistru supu koja može da bude i od kocke za supu s povrćem. 

Večera: Ista  kao i ručak, ali bez hleba i upola manje količinski.

3. dan – Dan ugljenih hidrata

Ručak: Testenina sa začinima ili pica sa sosom od  paradajza s dodatkom povrća. Ovog dana možete da jedete i žitarice, spremite ječam ili proso, na primer. 

Večera:  Komad torte ili nekoliko manjih kolača, ili 3 kugle sladoleda, obavezno i rebro tamne čokolade. Ukoliko niste ljubitelj kolača, uzmite slano pecivo i rebro tamne čokolade.

4.dan – Voćni dan

Kad je na redu voćni dan, jedite više puta dnevno i nastojte da pravite pauze između obroka u trajanju od dva sata. Ukoliko ste tek krenuli s dijetom, verovatno ćete jesti veće količine voća jer ćete imati veći osećaj gladi. Ali ne brinite, to je sasvim normalno u početku. Kad se vaš organizam navikne na novi način ishrane i glad će postati manja.

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.