Naslovna Dijete Tajna mršavljenja se krije u suvim šljivama?

Tajna mršavljenja se krije u suvim šljivama?

116
0
tajna_mrsavljenja_krije_se_u_suvim_sljivama_cl.jpg

Engleski istraživači su ustanovili da suve šljive mogu da budu sjajna metoda zdrave ishrane i gubitka suvišnih kilograma.

Naime, stručnjaci Univerziteta Liverpul pratili su težinu i apetit stotinu preteških i gojaznih osoba. Svi ispitanici su dobili detaljne savete pomoću kojih mogu da smršaju, a polovina je dobila “zadatak” da gricka suve šljive svakog dana.

Pogledajte i Paradajz dijeta: Smršajte tri kilograma za pet dana

Muškarci su dobili porciju od 170 grama suvih šljiva (što je otprilike 15 komada), a žene 140 grama (dvanaestak komada). Svi ispitanici su izgubili otprilike jednaku količinu težine kroz period od tri meseca (manje od dva kilograma i dva i po centimetra u struku), ali ispitanici koji su svakodnevno grickali suve šljive su brže postigli rezultate pri kraju trajanja studije. Oni su tvrdili da su se osećali sitijima – verovatno zbog velike količine vlakana koje suve šljive sadrže.

Uprkos tome što su poznate po probavnim smetnjama koje za sobom ostavljaju (zatvor), u ovoj studiji suve šljive nisu bile povezane s većim probavnim tegobama. Isto tako, stručnjaci osobama koje žele da smršaju preporučuju najviše 30 grama suvih šljiva dnevno, jer su one bogate šećerima, ali čini se da ni to nije smetalo ovim ispitanicima:

Pročitajte i:  Pijte mlaku vodu za bolje zdravlje

“Efekat suvih šljiva na apetit daleko je veći od bilo kakve štete koje ostavlja količina šećera. Na sličan način je korisno i drugo sušeno voće, poput grožđica”, objasnio je Džejson Halford, koji je radio na istraživanju.

“Jedan od većih problema sa dijetama je što ste gladni. Ovo ne mora nužno da znači da su suve šljive novo čudotvorno rešenje za mršavljenje, ali one neće da potkopaju rezultate dijete”, zaključio je Halford.

Pročitajte i Kako smršati pomoću začina

Ako želite jače kosti, jedite više suvih šljiva, tvrde američki stručnjaci. Prema njihovom mišljenju, suve šljive su “izuzetne” za zdravlje kostiju. Snižavanjem nivoa LDL-holesterola, suve šljive mogu da smanje opasnost od bolesti srčanih arterija i infarkta. Podsticanjem probave i smanjivanjem koncentracije litoholne kiseline, suve šljive mogu da pomognu u sprečavanju raka debelog creva.

Naš savet za idealni međuobrok je činija jogurta, dve supene kašike zobenih mekinja ili pahuljica, kašičica cimeta, nekoliko oraha i šaka sušenih šljiva i brusnica!

Izvor: ordinacija.hr/stil

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.