Naslovna Dijete I zimi vodite računa o svom telu: 5 saveta kako da se...

I zimi vodite računa o svom telu: 5 saveta kako da se ne ugojite

2057
0
Foto: Shutterstock

Nema ništa iznenađujuće u tome – telo se polako prebacuje u režim „potrebno je da nekako preživimo ovu zimu“. Kako možete izbeći da vaš povećani apetit ne završe sa neželjenim viškom kilograma?

Kada želite slatko ili masno 
U zimskoj ishrani je veoma važna frekvencija konzumiranja obroka. Najbolje je jesti pet puta dnevno, ali u manjim obrocima. Preskakanje doručka i duge pauze između obroka mogu rezultirati napadima gladi. Ako volite masnu hranu, izaberite morsku ribu poput haringe, lososa ili skuše, koje su bogate „dobrim“ omega-3 masnim kiselinama i vitaminima A i E. Kada razmišljate o tome da jedete nešto slatko, sačekajte nekoliko minuta, fokusirajte se na nešto drugo. Međutim, ako i dalje imate želju za nečim slatkim, posegnite za zdravim zalogajima poput voća, suvog voća i orašastih plodova. Ništa se loše neće dogoditi ako se povremeno prepustimo iskušenju i okusimo nekoliko kockica čokolade ili parče torte – ali najbolje je jesti ih u prvoj polovini dana, kada smo najaktivniji.

Jedite toplu i začinjenu hranu
Ujutru jedemo sendvič, zatim jogurt sa voćem, zatim salatu i… sve vreme smo gladni. U zimskom periodu vredi jesti više toplih obroka koji će nas zagrejati. Za doručak, umesto sendviča, bolje je odabrati musli sa orasima i toplim mlekom. Umesto salate u vreme ručka delovaće guste, začinjene supe koje imaju svojstva zagrevanja. U jela za večeru dodajte začine poput đumbira, paprike, čilija, bibera i kurkume. Sadrže kapsaicin, koji podstiče varenje i izaziva povećanje telesne temperature. Ako nismo ljubitelji začinjenih ukusa, imate problema sa srcem ili čir na želucu, dodajte oštre začine u malim količinama, ali ako nema jasnih kontraindikacija, nemojte ih se u potpunosti odreći.

Posegnite za smrznutom hranom
Čak i ako zimi nemamo toliko svežeg povrća kao u leto, to ne znači da moramo odustati. Vredno je odabrati zamrznutu hranu, koja zahvaljujući činjenici da se čuva na niskoj temperaturi zadržava većinu svojih hranjivih svojstava. Dobro je rešenje za kisele proizvode, npr. kupus ili krastavce, koji sadrže korisne bakterije za creva. Ovo je posebno važno u ovo doba godine – prirodna crevna bakterijska flora ima značajan uticaj na otpornost tela, predstavlja prepreku za mikrobe koji nas napadaju.

Pročitajte i:  Trik za pripremu uz koji će svaka riba biti sočna i savršenog ukusa

Vodite računa o fizičkoj aktivnosti
Vredi biti aktivan tokom cele godine. To ne znači da se morate mučiti svaki drugi dan u teretani. Možda će nam umesto fitnes vežbi pružiti više vremena provedenog na bazenu, časovi plesa, penjanje na zid ili igranje tenisa? Umesto da sedite kod kuće, krenite u polusatnu šetnju ili kratku vožnju biciklom – to nam neće samo dati energiju i pomoći da ostanemo zdravi, već će i značajno poboljšati naše raspoloženje. A kad vreme van prozora potpuno obeshrabri napuštanje kuće – umesto da jedete slatkiše ispred računara ili televizora, bolje je vežbati uz treninge na mreži. Nakon mini vežbanja, umesto da se bacate na paketić čipsa, bolje je pojesti šaku orašastih plodova.

Obezbedite jod telu
U zimskom periodu telo koristi više joda. Ovaj element je ključna komponenta hormona štitnjače, koji između ostalog odgovara za povećanje brzine metabolizma i stvaranja više toplote. Da biste povećali količinu joda u vašem telu, dobra je ideja obogatiti ishranu sa više morske ribe, ali i algama, spirulinom ili drugim algama. Dolazak zime ne mora uvek značiti suvišne kilograme i nelagodu. Možemo biti puni energije i u dobrom fizičkom stanju u bilo koje doba godine – puno zavisi od nas u ovom pitanju.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas? 

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: zenskimagazin.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.