Naslovna Dijete Dijeta 17 dana

Dijeta 17 dana

101
0
dijeta_17.jpg

Dijeta 17 dana se temelji na tzv. čistom jedenju što podrazumeva zabranu unosa hrane koja sadrži šećere i procesiranu i prženu hranu. Poput brojnih popularnih dijeta 17 dnevna dijeta je ciklična odnosno unos određenih namirnica menja se u 4 faze kojima se stiže do zadanog cilja. Sama dijeta ne traje 17 dana, već je tolika dužina trajanja svake pojedine faze. 

Prva faza – faza ubrzanja

Prva faza naziva se “Ubrzanje” (Accelarate) i omogućuje brz gubitak kilograma budući da se unosi oko 1200 kcal dnevno. Reč je o fazi koja se temelji na unosu proteina i povrća dok je unos ugljenih hidrata i masti maksimalno ograničen. U ovoj fazi se bez posebnog ograničenja unosi riba, meso peradi (bez kožice) i povrće pa je dozvoljeno uneti 2 serviranja voća i jogurta dnevno. Unos masnoća je potrebno ograničiti na 1-2 kašike dnevno pri čemu je najbolje odabrati maslinovo ili laneno ulje. U ovoj je fazi zabranjen unos svih namirnica bogatih skrobom poput žitarica, krompira, mahunarki. Takođe, ne sme se unositi crveno meso, suhomesnati proizvodi, plodovi mora, alkohol, voćni sokovi. 

Pogledajte i Pogledajte principe najstarije i najefikasnije dijete na svetu

Druga faza – faza aktivacije

Nakon 17 dana prelazi se na drugu fazu ili fazu “Aktivacije” (Activate) tokom koje se organizam treba “resetovati” kroz naizmenično povećanje i smanjene kalorijskog unosa. Prema autoru, tom se tehnikom stimulira potrošnja masti i sprečava pojava platoa. Ova faza traje takođe 17 dana, a sastoji se od naizmeničnog izmenjivanja dana kada se hrani kao u fazi 1 i dana kada se u ishranu može uključiti svekrto meso, plodovi mora i 2 serviranja “prirodnih” skrobnih namirnica konkretno celovitih žitarica i mahunarki. I dalje su zabranjeni proizvodi od žitarica (hleb, testenina, pahuljice za doručak…), alkohol, voćni sokovi, masno meso, mesne prerađevine. 

Pogledajte i Dijeta južnih plaža – mršavite, ali zdravo

Treća faza – faza ispunjenja cilja

Sledi faza “Ispunjenja cilja” (Achive) u kojoj je cilj razviti pravilne prehrambene navike. U ovoj se fazi oprezno uvodi još ugljenih hidrata, a smanjuje unos proteina. Konkretno, dozvoljeno je uz sve namirnice iz prve dve faze jesti i 1 serviranje hleba i 1 serviranje testenine kao i 1 do 2 serviranja mleka i mlečnih proizvoda poput niskomasnog sira ili obranog mleka. I izbor masnoća je veći pa se tako na tanjiru može naći orašasto voće, semenke, light majonez ili light margarin. Dozvoljen je i unos 1 alkoholnog pića. I dalje je nužno izbegavati masno meso, mesne prerađevine, žitarice, voćni sok. 

Pogledajte i Lista najopasnijih dijeta

Četvrta faza – faza održavanja

Poslednja faza smatra se fazom održavanja i naziva se “Dolazak na cilj” (Arrive). Podrazumeva konzumaciju hrane iz prve tri faze od ponedeljka do petka, dok je vikendom dozvoljeno uživanje u 1 do 3 obroka koji se inače ne nalaze u dozvoljenim namirnicama. Pritom je u njima potrebno uživati umereno, bez prejedanja. Za vikend je dozvoljeno i popiti 1 do 2 alkoholna pića dnevno. 

Pročitajte i:  Kako da osvežite dah na prirodan način

Tokom čitavog vremena sprovođenja dijete važi pravilo da se voće i skrobne namirnice ne smeju jesti posle 14 sati. Autor takođe savetuje svakodnevno ispijanje 2 do 3 šoljice zelenog čaja kako bi se ubrzalo mršavljenje. 

Pogledajte i Dijeta doktora Orniša: Izgubite kilograme i poboljšajte zdravlje srca za tri meseca

Dijeta za vreme PMS-a

Za vreme PMS-a dr. Majk Moreno, autor ove dijete, savetuje unos soje i 15 do 30 g tamne čokolade svakodnevno. U ovom je razdoblju dozvoljeno i povećati unos složenih ugljenih hidrata i voća na 3 serviranja dnevno. Zauzvrat valja izbegavati kofein, rafinisane šećere, alkohol i mlečne proizvode jer mogu pogoršati simptome. 

Uloga fizičke aktivnosti

Fizička aktivnost je važan deo programa pa se i ona sprovodi u fazama. Tako se tokom prve i druge faze savetuje 17 minuta lagane aktivnosti poput šetnje svaki dan. Tokom treće faze treba povećati aktivnost na 40 do 60 minuta aerobne vežbe većinu dana. U poslednjoj fazi kao dodatak fizičkoj aktivnosti potrebno je vežbati po želji i 1 sat vikendom.

Napomena stručnjaka

Dijeta se vrlo lako može prilagoditi vegetarijancima tako da se životinjski izvori proteina zamene sojom i mahunarkama. 

Pogledajte i Smršajte uz dvonedelnji plan Dr. Oz-a

Prednosti dijete

Program istovremeno donosi i strukturirana pravila i fleksibilnost pa je velika verovatnost da će, barem u prvoj fazi, dati rezultate. Pozitivno je izbacivanje prerađene i pržene hrane iz jelovnika. Zbog konstantne izmene faza postoji mala verovatnost da će dijeta dosaditi. Takođe, vežbanje je važan deo programa, a poznato je da bez nje nema kvalitetnog mršavljenja. 

Nedostaci dijete

Reč je o još jednoj vrsti proteinske dijete koja sa sobom nosi i zdravstvene rizike. Zabrana unosa voća nakon 14 sati nema naučne utemeljenosti. Dozvola da se za vikend “počasti” vrlo lako može poništiti postignute rezultate u nedelji. Uprkos tvrdnji da podstiče razvoj pravilnih prehrambenih navika dijeta korisnika vrlo lako ostavlja izgubljenim među brojnim pravilima. 

Pogledajte i Hit OMG dijeta: Izgubite 10 kilograma za šest nedelja

Primer jelovnika

1. faza: Ubrzanje

-Doručak: niskomasni jogurt s bobičastim voćem, zeleni čaj

-Ručak: salata od paradajza, krastavca i zelene salate, zeleni čaj

-Međuobrok: jabuka

-Večera: riba pripremljena na grill tavi, blitva, zeleni čaj

2. Faza: Aktivacija

-Doručak: omlet od belanaca, pomorandža, zeleni čaj

-Ručak: salata od spanaća, paradajza i paprike, zeleni čaj

-Međuobrok: niskomasni jogurt

-Večera: pečena ćureća prsa, zelena salata, zeleni čaj 

3. faza: Ispunjenje cilja

-Doručak: musli s obranim mlekom, voće po želji, zeleni čaj

-Međuobrok: voće po želji

-Ručak: integralna testenina s paradajzom, tikvicama, feta sirom, zeleni čaj

-Večera: pileća prsa pripremljena na grillu, brokoli pripremljen na pari, zeleni čaj.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – StvarUkusa

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.