Naslovna Dijete Dijamantska dijeta – sjajan način da brzo izgubite suvišne kilograme

Dijamantska dijeta – sjajan način da brzo izgubite suvišne kilograme

1803
0
Foto: Shutterstock

Dijeta nije posebno teška, ali zahteva poštovanje nekoliko važnih pravila.

Postoji nekoliko trenutaka u godini kada se budimo sa odlukom da je danas dan da krenemo sa nekom dijetom koja će nam omogućiti da sačekamo leto u boljem stanju.

Dijamantsku dijetu su razvili Harli i Marilin Diamond krajem 1980-ih i u njoj se primenjuje samo nekoliko jednostavnih pravila

Dijamantska dijeta – ono što ne možete jesti

Dijamantska dijeta podrazumeva potpuno isključivanje mlečnih proizvoda, šećera, sirćeta i alkohola, kao i visoko prerađene hrane. Proteine i ugljene hidrate treba konzumirati odvojeno, po mogućnosti u društvu povrća. S vremena na vreme možete jesti meso i ribu, jaja i proizvode od žitarica.

Dijamantska dijeta – šta je to?

Dijamantska dijeta se zasniva na tome da se ne jedu proizvodi bogati proteinima i ugljenim hidratima, istovremeno. Ova dijeta je prvenstveno usmerena na poboljšanje stanja; gubitak kilograma je sporedni efekat.

Foto: Shutterstock

Dijamantska dijeta – glavni sastojak

Dijeta se zasniva prvenstveno na konzumiranju povrća i voća u velikim količinama i ne zahteva izbor sastojaka po glikemijskom indeksu.

Dijamantska dijeta – pravila

Dijamantska dijeta preporučuje da jedete obroke bogate određenim sastojcima u određeno doba dana: nakon što jedete ujutru i u podne ugljene hidrate, proteini dolaze u večernjim satima.

Pročitajte i:  Doručak: Kako su se hranile poznate holivudske dive

Ključni princip dijete

Ključni princip je ispravna ravnoteža: 60% isporučene energije treba da dolazi iz ugljenih hidrata, 30% iz proteina i 10% od masti. Važno je da je svaki obrok pun povrća. Tokom dana, prema pretpostavkama ove dijete, dolazimo do 3 obroka, a po potrebi i malih porcija povrća. Ne biste trebalo piti za vreme obroka i jesti doručak pre 12 sati.

Nuspojave

Za kratko vreme, da, ali na duže staze to nije najzdravija dijeta. Iako izaziva naglo smanjenje težine – u prvom periodu čak 1 kg dnevno (sa vremenom, stopa težine se usporava na oko 2 kg nedeljno), može dovesti do nedostatka vitamina – to je sve vezano za zdrave proteine i nisku masnoću, a u širem smislu – nedostatak različitosti. Takođe može da dovede do jo-jo efekta, što znači brz povratak kilograma.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Ženski magazin

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.