Naslovna Dijete Atkinsova dijeta

Atkinsova dijeta

101
0
atkinsova_dijeta_n.jpg

Atkinsova dijeta, ili Etkinsonova, je dobila naziv po svom „pronalazaču“ , doktoru Roberu Atkinsu. U prvih šest dana je moguće izgubiti i do šest kilograma. Dijeta se sastoji od tri faze, dok je četvrta faza samo održavanje postignutog režima. 

U prvoj fazi se unos ugljenih hidrata ograničava na 20 grama dnevno, i traje dve nedelje. Druga faza podrazumeva postepeno uvođenje ugljenih hidrata, naročito putem povrća, dok se u trećoj fazi ishrana bazira na optimalnom nivou ugljenih hidrata, pri čemu ne dolazi do povećanja kilaže.

Predlog obroka za prvu fazu je – za doručak omlet sa šunkom ili slaninom, ručak – meso sa roštilja, večera- kuvana riba. Cilj ove prve faze je promena metabolizma.

Pročitajte i:  10 namirnica koje će vam pomoći da smršate

Nakon dve nedelje počinje druga faza, a unos ugljenih hidrata se blago povećava. U trećoj fazi je unos ugljenih hidrata ograničen na 60 grama na dan.

U suštini, namirnice koje su dozvoljene su sve vrste mesa (osim pohovanog i mesnih prerađevina), sve vrste ribe i salate, jaja, kao i svi napici, ali bez šećera.

Zabranjene namirnice su hleb, krompir, brašno, pirinač, soja, grašak, prezle, pohovano meso, mlečni proizvodi, slatkiši, grickalice…

Da bi nadoknadili potrebu za hranljivim sastojcima uzimajte vitamine C, E, A, B, kalcijum i magnezijum.

Pre nego što odlučite da držite bilo koje dijete, obavezno konsultujte svog lekara.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.