Naslovna Deserti KLASIKA NIKADA NE IZLAZI IZ MODE: Recept za VASINU TORTU kojoj se...

KLASIKA NIKADA NE IZLAZI IZ MODE: Recept za VASINU TORTU kojoj se svi raduju (VIDEO)

4440
0
Foto: Printscreen/YT/Bokina kuhinja

Starinski desert koji svi pamtimo po dobrom ukusu. Torta koja će uvek imati posebno mesto na svakoj proslavi ili svečanoj trpezi.

Nije komplikovana za pravljenje, ali zahteva malo truda.

Sastojci:

Za koru:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašika brašna
  • 6 kašika mlevenih oraha
  • rendana limunova kora

Za fil:

  • 100 ml mleka
  • 4 kašike šećera
  • 350 g mlevenih oraha
  • 5 žumanaca
  • 4 kašike šećera u prahu
  • 200 g margarina
  • 1 vanilin šećer
  • 50 ml isceđenog soka od pomorandže i rendana kora pomorandže
  • 100 g otopljene čokolade

Za šam:

  • 4 belanca
  • 250 g šećera
  • 150ml vode

Priprema:
Za koru: Umutite belanca, pa dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim dodajte žumanca i još malo mutite. U tu smesu sipajte prosejano brašno, orahe i limunovu koru, pa žicom sjedinite da belanca ne bi splasnula. Kalup dimenzija 26 cm obložite pek papirom, a ivice samo malo nauljite i pospite brašnom. Sipajte smesu i lepo rasporedite, pa pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C nekih 20 minuta. Izvadite koru i stavite na tacnu.
Za fil: U mleko dodajte šećer i stavite da proključa. Proključalim mlekom prelijte orahe i lepo promešajte. Zatim žicom malo umutite žumanca, pa dodajte prah šećer i nastavite da mešate. Kada sjedinite žumanca i prah šećer, malo na pari kuvajte. Margarin umutite, pa dodajte orahe sa mlekom, kašiku po kašiku. Posle svakog dodavanja mutite. Kada ste sjedinili margarin i orahe, u dobijenu smesu dodajte kašiku po kašiku prokuvanih žumanaca. Zatim dodajte otopljenu čokoladu. Sjedinite smesu. Zatim dodajte vanilin šećer, sok od pomorandže i rendanu koru. Sjedinite i ostavite u frižideru da se malo ohladi.

Pročitajte i:  Ukusna grickalica: Jednostavan recept za domaće, slane krekere

Koru poprskajte sa ostatkom soka od pomorandže, zatim lepo rasporedite fil po kori i stavite u frižider dok ne napravite šam.
Za šam: Ušpinujte vodu i šećer. Zatim umutite belanca u čvrst šne i postepeno dodajte vruć ušpinovan šećer. Morate bez prestanka da mutite. Ukrasite tortu dobijenom smesom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa  

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: bokinakuhinja 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.