Naslovna Deserti Urmašice: Tradicionalni bosanski kolač

Urmašice: Tradicionalni bosanski kolač

4977
2
Foto: Shutterstock

Urmašice nisu popularne kao baklave i tulumbe, ali jednako su ukusne. Njihova lepota je u jednostavnosti.

Sastojci:

225g svinjske masti
225g ulja
1 čaša kiselog mleka
2 kom jaja
1 kom praška za pecivo
brašno po potrebi
100g oraha
0,5kg šećera
0,5l voda
1 kom limun

Priprema:
U odgovarajućoj posudi pomešati brašno i prašak za pecivo, potom dodati jaja i svinjsku mast, ulje i sve izmešati u jednoličnu masu. Tako pripremljenu masu ostaviti u frižideru sat vremena da odstoji pokriveno. Rukom odvajati loptice, potom svaku rastanjiti na hrapavu stranu renda, sa unutrašnje strane staviti jezgro oraha i uviti krajeve. Peći u rerni zagrejanoj na 200° oko 40 min. U odgovarajuću posudu staviti šećer i vodu i kuvati oko 10 min, potom dodati kolutove limuna i ohladiti. Vrele urmašice izvađene iz rerne preliti prohlađenom agdom, pa potom ostaviti preko noći da upiju tečnost. Služiti dobro ohlađene.

Pročitajte i:  Ovo je TAJNA NAJBOLJIH knedli za supu

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: ukusnoibrzo.rs

Inicijalizacija u toku...

2 KOMENTARA

  1. Nikad, ali baš nikad se urmašice iliti brdarice ne prave sa svinjskom mašću već isključivo sa puterom. Nagradno pitanje: znate li zašto se zovu i brdarice?

  2. Urmasice se svakako prave sa maslacem a nikako sa mascu. Prosto su to dva razlicita ukusa, da ne pricamo da je kolac turski i da svakako ne koriste svinjsku mast.
    Jedine prave urmasice su one sa maslacem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.