Naslovna Deserti Tradicionalan ruski desert: Medovik torta

Tradicionalan ruski desert: Medovik torta

7835
0
Foto: Stvar ukusa

Postaće vam omiljeni desert.

Sastojci:

Za kore:

6 jaja
200 g šećera
100 g putera ili margarina
100 g meda
1,5 kašičica sode bikarbone
700 – 800 g brašna

Za fil:

1 kg kisele pavlake
500 g karamel krema (dulce de leche)

Priprema:

Prvo napraviti karamel: u posudu staviti 350 g šećera, dodati 1 dcl vode, dobro izmešati, kuvati da se šećer istopi i bude gust. Dodati 1 l mleka, 1 kesicu vanilin šećera, 1 kašičicu sode bikarbone. Kada dodamo sodu bikarbonu paziti da masa ne pokipi jer peni kada dodamo sodu bikarbonu. Mešati 3-4 minuta da se masa slegne i kuvati. Na početku kuvanja ređe mešati, ali kako masa bude gušća češće mešati, pri kraju kuvanja stalno mešati da masa ne zagori, a da bude gusta. Dužina kuvanja zavisi od jačine vatre. Ja sam kuvala 1 sat i 10 minuta. Dobićemo gusti karamel, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. Dobićemo 500 g karamel krema.

Napraviti korice za tortu: u posudi na tihoj vatri istopiti 100 g meda i 100 g putera ili margarina. Umutiti 6 jaja sa 200 g šećera, dodati istopljeni puter i med. Kuvati masu na pari 10 minuta. Skinuti sa vatre i dodati sodu bikarbonu i brašno. Koliko ćemo brašna zavisi od veličine jaja i od kuvanja mase. Brašno dodajemo malo po malo, zamesiti testo da ne bude ni mekano ni čvrsto. Uviti testo u providnu foliju i ostaviti da stoji 1 sat na hladnom mestu. Odstajalo testo podeliti na 8-10 delova (broj zavisi da li želimo tanje ili deblje korice). Razvaljati koricu na papir za pečenje, staviti na razvaljanu koricu obruč za tortu prečnika 25 cm (ja sam koristila poklopac od lonca), oštrim nožem iseći krug. Staviti da se peče na 180°C 3-4 minuta. Pečeni deo van isečenog kruga ćemo iskoristiti za posipanje torte. Tako ispeći sve korice.

Pročitajte i:  Vrste meda i njihova lekovita svojstva

Napraviti fil: u kilogram kisele pavlake dodati hladni karamel i umutiti. Filovati korice u kalupu za torte sa obručem. Staviti 1 koricu preko, 1 kutlaču fila, korica, fil i tako redom. Fil će dodavanjem karamela malo biti ređi ne treba se brinuti jer će to korice sve upiti.
Ostaviti tako filovano da stoji 2–3 sata da korice upiju fil, pa skinuti obruč. Pečene deliće testa van kruga korice samleti i posuti po torti kad skinemo obruč.

Torta je najbolja kad odstoji 2 dana, jer tada se korice zaista sjedine sa filom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: torteikolaci.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.