Naslovna Deserti SUPER IDEJE: Najlepši recepti za zimske kolačiće

SUPER IDEJE: Najlepši recepti za zimske kolačiće

6428
0
Foto: Shutterstock

Pripremite svojim najmilijima najukusnije zimske kolačiće, domaće i mirisne, prave zimske sa karakterističnim mirisama i ukusima.

Poigrajte se oblicima i obradujte svoje najdraže, lako se prave, a cela porodica ih sigurno voli.

Kolačići sa medom i cimetom

Sastojci: 250 g margarina, 350 g meda, 450 g integralnog brašna, kesica praška za pecivo, 4 kašičice cimeta, 2 jajeta, kesica vanilin šećera.

Foto: Shutterstock

Priprema: Pomešajte brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i cimet. Zatim dodajte med, jaja i margarin, pa gnječite rukama dok margarin ne omekne i sve se sjedini. Testo stavite u frižider da se stegne, pa ga razvucite na 0.5 cm debljine oklagijom na prianjajuću foliju. Modlama u obliku koji želite (jelkice, srca, zvezde, sneško belić…) vadite kolačiće i slažite u pleh prekriven papirom za pečenje. Pecite 10-ak minuta na 180 stepeni. Kada su pečeni, po želji ih možete posuti šećerom u prahu ili mrvicama čokolade. Ili ih išarati i ukrasiti po izboru.

Rolnice sa cimetom

Sastojci

Za testo: 25g svežeg kvasca, 2.5dl toplog mleka, 75g putera – omekšalog ili istopljenog, 400 g brašna (i dodatnih 30-40g za posipanje), 50g šećera, 1/4 kašičice soli, kašičica kardamoma u prahu

Foto: Shutterstock

Nadev: 50-60g istopljenog putera, 100g smeđeg šećera, 3-4 kašičice cimeta

Za premazivanje: 1 jaje, 1/2 kašičice vode, šećer u granulama za posipanje (pearl sugar)

Priprema

Testo: Kvasac rastvorite u malo toplog mleka i dodajte na vrh kašičice šećera. Poklopite i ostavite na kratko dok ne pripremite ostale sastojke. U 400g brašna dodajte šećer, so i kardamom i malo izmešajte. Dodajte kvasac, istopljeni puter i preostalo toplo mleko. Mesite i posipajte brašnom, dok ne dobijete fino testo koje se odvaja od ruku i radne površine, oko 4-5 minuta. Dobićete fino, elastično testo. Prekrijte providnom folijom ili kesom, zatim krpom i ostavite na toplom oko pola sata da nadođe.

Razvlačenje testa i oblikovanje rolnica

Premesite i razvucite testo oklagijom na oko 1cm debljine. Premažite istopljenim puterom, pospite šećerom i cimetom i urolajte po dužoj strani. Izrežite komade debljine oko 1.5cm i slažite ih u papirne korpice ili na papir za pečenje – u tom slučaju ostavite veći razmak između rolnica.

Pročitajte i:  Spreman za samo 30 min: Rolat sa jagodama (VIDEO)

Pustite da nadolaze u plehu oko 30 minuta, a za to vreme zagrejte pećnicu na 250°C

Pečenje: Premažite rolnice ovlaš umućenim jajem, kojima ste dodali pola kašičice vode i svega nekoliko zrna soli. Preko pospite šećerom u granulama. Pecite od 6-9 minuta, ali vodite računa da brzo ubacite pleh da se rerna ne bi rashladila. Izvadite ih iz pećnice kad budu fino zlatne boje. Služiti tople ili na sobnoj temperaturi.

Kolačići sa lešnicima i nutelom

Sastojci: 125 g mekog brašna, 50 g prženih i samlevenih lešnika, 8 kašika Nutele, prstohvat soli, ½ kašičice praška za pecivo, 75 g omekšalog maslaca, 50 g šećera, 1 jaje, 50 g naseckane mlečne čokolade

Foto: Shutterstock

Priprema: Na masni papir šoljicom napravite 16 diskova od Nutele i stavite u zamrzivač da se stegnu. U dubljoj posudi izmutite šećer i maslac sobne temperature dok ne postanu kremasti. Dodajte jaje i prstohvat soli, nastavite mešati. Brašno dodajite postepeno. Lešnike isto postepeno dodajite i sve dobro sjedinite. Dobićete lopticu od testa koju je potrebno zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider najmanje sat vremena. Kada testo izvadite iz frižidera potrebno je što brže raditi sa njim. Testo podelite na 16 jednakih delova. Od svakog dela napravite lopticu koju rukama spljoskate i na sredinu stavite zamrznutu nutellu, koju brzo poklapate sa ivicama tijesta tako da vam nutella ostane u sredini. Kolačiće slažite na veliku tepsiju obloženu masnim papirom. Možete ih dodatno lagano spljoskati. Svaki kolačić posipajte sa naseckanom čokoladom. Stavite u rernu zagrejanu na 190 stepeni i pecite 10-15 minuta. Izvadite iz rerne i služite s ljubavlju!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: luftika.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.