Naslovna Deserti Savršenstvo ukusa: Rolat torta sa borovnicama

Savršenstvo ukusa: Rolat torta sa borovnicama

2446
0
Foto: Nikola Nikolić

Ako ćete tortu pojesti odmah onda je možete ukrasiti kao na slici, ali ako mislite da će ostatiti i sutradan onda je premažite šlagom da se ne bi sušila. Osvežavajući ukus ove torte će vas oduševiti, a nije komplikovana ni za pripremu.

Sastojci:

Za rolat:

  • 5 jaja (na sobnoj temperaturi)
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike šećera
  • 1 kašika ulja
  • kora limuna
  • oko 300-400 g džema od kajsija

Za fil:

  • 1 jaje (na sobnoj temperaturi)
  • 6 kašika šećera
  • 2 kese pudinga od vanile
  • 600 ml mleka
  • 125 g putera (na sobnoj temperaturi)
  • 1 kesica vanil šećera
  • 500 g malina, kupina, borovnica (mogu i sveže jagode)
Foto: Nikola Nikolić

Priprema:
Za rolat: Zagrejte rernu na 170°C. Belance umutite u šne, pa dodajte šećer i nastavite da mutite dok se ne rastopi (kada okrenete činiju šne ne sme da ispadne). Dodajte žumanca, umutite, pa polako dodajte ulje i mutite sve vreme. Na kraju stavite brašno. Smesa ne sme da se premuti već treba da bude vazdušasta, kao pena. Na dno pleha stavite papir za pečenje, izručite smesu i pecite nekih 15-20 min. Treba da se osusi samo, kad krene da menja boju i da se stvara korica na vrhu to je gotovo. Dok pečete koru, kuhinjsku krpu pokvasite, raširite je na ravnu površinu i pospite sa malo šećera. Kad je kora gotova, izvadite i prevrnite na pripremljenu krpu sa šećerom. Koru premažite džemom i urolajte. Rolat ostavite u krpi dok se ne ohladi malo.
Za fil: Pomešajte puding sa šećerom, a mleko stavite da provri. Zatim u mleko dodajte puding i kuvajte. Umutite žumance i puter, pa dodajte u puding. U drugoj posudi umutite šne od belanaca i dodajte u puding i sve lepo sjedinite.
Slaganje torte: Isecite rolat na 5-10mm široke parčiće. U srednju kvadratnu tepsiju (21x21cm) složite isečene parčiće rolata na dno, zatim uspravno uz sve 4 strane tepsije. Sipajte pripremljeni fil i na vrh stavite voće, pa blago pritisnite voće da malo upadnu u fil. Sve prekriti sa preostalim parčićima rolata, pokrijte folijom i stavite u frizider da se ohladi i stegne (ostavite preko noći). Kada izvadite tortu iz frižidera, sklonite foliju i prebacite tortu na tanjir (stavite tanjir na vrh kalupa i okrenite). Dekorišite sa šećerom u prahu i još voća.

Pročitajte i:  Pecivo koje svi obožavaju: Domaće žu žu pogačice (VIDEO)

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.