Naslovna Deserti Recepti za 6 brzih i jednostavnih torti koje se ne peku

Recepti za 6 brzih i jednostavnih torti koje se ne peku

10770
0
Foto: Shutterstock

Ako vam dolaze iznenadni gosti ili se vama jede nešto slatko, a ne želite da palite rernu, onda isprobajte neki od ovih prekusnih recepata za kolače i torte koje se brzo i lako pripremaju.

Tiramisu 

Foto: Shutterstock

Sastojci za srednju veličinu pleha:

  • 500 g maskarpone sira
  • 250 ml mlečne slatke pavlake (može i biljna)
  • 4 kutije pojedinačnih piškota (ili 2 duple kutije)
  • nes kafa
  • 1 kašičica konjaka
  • kakao prah

*nes kafu napravite tako što ćete sipati 1 punu kašičicu nes kafe u posudu, prelijte vrelom vodom i sipajte par kapi mleka. U to dodajte i kašičicu konjaka.

Priprema:
Umutite slatku pavlaku, pa dodajte maskarpone sir i opet umutite. Svaku piškotu samo umočite u pripremljenu nes kafu u koju ste dodali kašičicu konjaka (nemojte držati piškote u tome da se ne bi raspale, samo umočite). U srednji pleh ređajte red piškota, pa smesu sa maskarponeom. Zatim opet red piškota, pa maskarpone sira. Pospite kakaom i rashladite u frižideru.

Torta sa nutelom i plazmom 

Foto: Slatka domaćica

Potrebni sastojci za kalup prečnika 20cm:

Filovi:

  • 700 ml mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 400 g mlevene plazme
  • 100 g mlevenih pečenih lešnika (mogu i sirovi a mogu i orasi)
  • 100 g šećera
  • 150 g nutele (ili neki drugi čokoladni namaz koji volite)
  • 100 g putera sobne temperature

Ganaš:

  • 100 g crne čokolade
  • 100 ml slatke pavlake

Potrebni sastojci za kalup prečnika 24cm:

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 3 kesice pudinga od vanile
  • 600 g mlevene plazme
  • 150 g mlevenih pečenih lešnika (mogu i sirovi)
  • 150 g šećera
  • 225 g nutele (ili neki drugi čokoladni namaz koji volite)
  • 150 g putera sobne temperature

Za ganaš:

  • 100 g crne čokolade
  • 100 ml slatke pavlake

Priprema:
200 ml mleka pomešajte sa pudingom. Ostatak mleka skuvajte sa šećerom, a kada provri, dodajte mu mleko sa pudingom i uz konstantno mešanje kuvajte puding dok se ne zgusne i provri ponovo. Najbolje je da mutite mikserom. Sklonite puding sa ringle, prekrijete ga providnom folijom i ostavite ga da se potpuno ohladi. U ohlađen puding dodajte puter koji ste prethodno umutili mikserom. Sve zajedno opet umutite da se lepo sjedini. Fil podelite na 2 dela, u prvi deo stavite 370 g mlevene plazme, u drugi 230 g mlevene plazme, mlevene lešnike i nutelu. Oba fila umutite, pa ih rasporedite u kalupu. Prvo ide plazma fil, pa nutela fil.

Kada sve rasporedite, tortu stavite u frižider da se hladi. Za to vreme možete napraviti ganaš. U šerpici istopite čokoladu i slatku pavlaku. Mešajte konstantno dok ne nastane homogena smesa. Ganaš ne bi trebalo da ključa, dakle topite na ringli samo dok se ne istopi. Nakon toga ganaš rasporedite po filu, ukrasite po želji i vratite u frižider da se sve lepo stegne najmanje 2h.

Voćni kolač

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 400 ml kisele pavlake 20%mm
  • 4-5 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 250 g šlag pene
  • 350 ml gazirane vode
  • 70-100 g čokolade po izboru
  • 250-315 g piškota
  • 250 ml soka
  • 200-250 g voća (po izboru)
  • 300 g banana (1 velika ili 2 manje banane)
  • 1 kasika plazme za posipanje

Priprema:
U posudi sjedinite pavlaku, šećer i vanilin šećer. Šlag penu umutite sa kiselom vodom. Podelite na tri jednaka dela, pa odvojite 1/3 šlaga. Čokoladu sitno iseckajte i sjedinite sa 2/3 šlaga. Piškote umačite u sok i ređajte u kalup. Premažite piškote sa 1/2 smese sa kiselom pavlakom. Preko toga ređajte voće (maline i kupine) ili po vašem izboru. Pola smese šlaga sa čokoladom rasporedite preko voća. Opet ide red piškota koje ste umočili u sok. Zatim premažite piškote sa drugom polovinom smese sa kiselom pavlakom, pa preko stavite bananu koju ste isekli na kolutove. Premažite sa drugom polovinom smese šlaga sa čokoladom. Preko svega stavite šlag što ste odvojili na početku (1/3 čistog šlaga). Dekorišite po želji (mlevenom plazmom, orasima, lešnicima…).

Pročitajte i:  SLATKIŠ NAD SLATKIŠIMA: Kolač od 3 vrste čokolade (VIDEO)

Čokoladna torta sa piškotama

Foto: Cooking

Sastojci:

  • 850 ml slatke pavlake
  • 200 g čokolade
  • 300 g piškota
  • mleko

Za dekoraciju:

  • 150 ml slatke pavlake
  • 80 g čokolade (cipiripi)

Priprema:
Pomešajte čokoladu i 150 ml slatke pavlake u jednoj posudi, pa otpite na pari. Ostavite da se ohladi 2-3 minuta. Zatim preostalih 700 ml slatke pavlake umutite. Posle par minuta dodajte čokoladu, konstantno muteći. Na kraju špatulom lepo sjedinite. Piškote umačite u mleko i ređajte u pleh. Pola fila od šlaga i čokolade rasporedite preko piškota i izravnajte, zatim stavite još jedan red piškota umočenih u mleko i preko drugi deo fila. Cipiripi čokoladu izrendajte i pospite preko kolača. 150 ml slatke pavlake umutite i dekorišite ivice kolača.

Lešnik torta 

Foto: Letina kuhinja

Sastojci za podlogu:

  • 1 l mleka
  • 200 g griza
  • 100 g kristal šećera
  • 3 kašike kakao praha
  • 100 g čokolade za kuvanje

Sastojci za fil:

  • 1/2 l mleka
  • 2 vanilin šećera
  • 2 pudinga od lešnika
  • 70 g prah šećera
  • 200 g mrvljenih lešnika

Priprema:
Za podlogu: Mleko zagrejte, pa dodajte šećer i griz. Promešajte. Zatim dodajte kakao i čokoladu i kuvajte dok smesa ne postane gusta. Smesu sipajte u kalup koji ste premazali vodom, lepo rasporedite i stavite u frižider da se ohladi.
Za fil: U oba pudinga stavite vanilice i prah šećer, pa dodajte malo mleka i umutite. Zatim tu smesu sipajte u zagrejano mleko i kuvajte dok se ne zgusne. Dodajte i lešnike, kockicu putera i sve lepo sjedinite. Fil rasporedite preko podloge, ostavite da se ohladi, pa dekorišite jednim šlag kremom od čokolade.

Pana kota

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 60 ml mleka
  • 7 g želatina
  • 480 ml slatke pavlake
  • 50 g šećera
  • 1 kašika ekstrakta vanile

Priprema:
Sipajte mleko u malu posudu i dodajte želatin. Ostavite da odstoji 5-10 minuta da omekša. U međuvremenu, na srednje jakoj temeperaturi zagrejte slatku pavlaku, šećer i ekstrakt vanile i kuvajte dok se šećer ne rastopi. Zatim dodajte želatin i mutite dok smesa ne postane glatka. Ako se želatin nije potpuno rastopio, vratite šerpu na šporet na nisku temperaturu i konstantno mešajte. Nemojte dozvoliti da vam smesa proključa. Sipajte smesu u 4 posude. Stavite u frižider i hladite najmanje 4 sata pre serviranja.

Stavite maline, kupine ili šta volite preko deserta. Takođe možete staviti i otopljenu čokoladu, sos od voća…

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.