Naslovna Deserti SUPER IDEJE: Najlepši recepti za zimske kolačiće

SUPER IDEJE: Najlepši recepti za zimske kolačiće

12736
0
Foto: Shutterstock

Pripremite svojim najmilijima ukusne domaće kolačiće, prave zimske sa karakterističnim mirisama i ukusima.

Poigrajte se oblicima, je se lako prave, a cela porodica ih sigurno voli.

Kolačići sa medom i cimetom

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 250 g margarina
  • 350 g meda
  • 450 g integralnog brašna
  • kesica praška za pecivo
  • 4 kašičice cimeta
  • 2 jajeta
  • kesica vanilin šećera

Priprema:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i cimet. Zatim dodajte med, jaja i margarin, pa gnječite rukama dok margarin ne omekne i sve se sjedini. Testo stavite u frižider da se stegne, pa ga razvucite na 0.5 cm debljine oklagijom na prianjajuću foliju. Modlama u obliku koji želite (jelkice, srca, zvezde, sneško belić…) vadite kolačiće i slažite u pleh prekriven papirom za pečenje. Pecite 10-ak minuta na 180°C. Kada su pečeni, po želji ih možete posuti šećerom u prahu ili mrvicama čokolade. Ili ih išarati i ukrasiti po izboru.

Rolnice sa cimetom

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za testo:

  • 25 g svežeg kvasca
  • 2, 5 dcl toplog mleka
  • 75 g putera – omekšalog ili istopljenog
  • 400 g brašna (i dodatnih 30-40g za posipanje)
  • 50 g šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 kašičica kardamoma u prahu

Za nadev:

  • 50-60 g istopljenog putera
  • 100 g smeđeg šećera
  • 3-4 kašičice cimeta

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • 1/2 kašičice vode
  • šećer u granulama za posipanje (pearl sugar)

Priprema:
Testo: Kvasac rastvorite u malo toplog mleka i dodajte na vrh kašičicu šećera. Poklopite i ostavite na kratko dok ne pripremite ostale sastojke. U brašno dodajte šećer, so i kardamom i malo izmešajte. Dodajte kvasac, istopljeni puter i preostalo toplo mleko. Mesite i posipajte brašnom, dok ne dobijete fino testo koje se odvaja od ruku i radne površine, oko 4-5 minuta. Dobićete fino, elastično testo. Prekrijte providnom folijom ili kesom, zatim krpom i ostavite na toplom oko pola sata da nadođe.

Premesite i razvucite testo oklagijom na oko 1 cm debljine. Premažite istopljenim puterom, pospite šećerom i cimetom i urolajte po dužoj strani. Izrežite komade debljine oko 1.5cm i slažite ih u papirne korpice ili na papir za pečenje – u tom slučaju ostavite veći razmak između rolnica.

Pročitajte i:  Božićni post čisti duh, ali i telo - evo kako utiče na zdravlje i kako ga pravilno primeniti

Pustite da nadolaze u plehu oko 30 minuta, a za to vreme zagrejte pećnicu na 250°C.

Premažite rolnice ovlaš umućenim jajem, kojima ste dodali pola kašičice vode i svega nekoliko zrna soli. Preko pospite šećerom u granulama. Pecite od 6-9 minuta, ali vodite računa da brzo ubacite pleh da se rerna ne bi rashladila. Izvadite ih iz rerne kad budu fino zlatne boje. Služiti tople ili na sobnoj temperaturi.

Kolačići sa lešnicima i nutelom

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 125 g mekog brašna
  • 50 g prženih i samlevenih lešnika
  • 8 kašika nutele
  • prstohvat soli
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • 75 g omekšalog maslaca
  • 50 g šećera
  • 1 jaje
  • 50 g naseckane mlečne čokolade

Priprema:
Na masnom papiru šoljicom napravite 16 krugova od nutele i stavite u zamrzivač da se stegnu. U dubljoj posudi izmutite šećer i maslac sobne temperature dok ne postanu kremasti. Dodajte jaje i prstohvat soli, nastavite da mutite. Brašno dodajte postepeno. Lešnike isto postepeno dodajte i sve dobro sjedinite. Dobijenu lopticu od testa zamotajte u providnu foliju i stavite u frižider najmanje sat vremena. Kada testo izvadite iz frižidera potrebno je što brže raditi sa njim. Testo podelite na 16 jednakih delova. Od svakog dela napravite lopticu koju rukama spljoskate i na sredinu stavite zamrznutu nutellu, koju brzo poklapate sa ivicama testa tako da vam nutela ostane u sredini. Kolačiće složite na veliku tepsiju obloženu pek papirom. Možete ih dodatno lagano spljoskati. Svaki kolačić pospite sa naseckanom čokoladom. Stavite u rernu zagrejanu na 190°C i pecite 10-15 minuta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: luftika.rs 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.