Naslovna Deserti LUKUMADES: Recept za tradicionalne grčke krofne sa medom posute orasima i cimetom

LUKUMADES: Recept za tradicionalne grčke krofne sa medom posute orasima i cimetom

13068
0
Foto: Shutterstock

Lukumades je naziv za tradicionalne grčke krofnice koje se prelivaju sirupom od meda i posipaju cimetom i orasima.

Ako želite, umesto meda možete ih preliti sa čokoladom i posuti bademima. U nastavku teksta imate oba recepta.

Sastojci:

Za testo:

  • 240 g mlakog mleka
  • 240 g mlake vode
  • 15 g suvog kvasca
  • 450 g brašna
  • 2 kašike šećera
  • ½ kašičice soli
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • ulje za prženje

Za sirup:

  • 2 šolje šećera
  • 1 šolja vode
  • ½ limuna
  • 2 šolje meda
  • cimet u prahu
  • sitno seckani orasi po želji

Za čokoladni preliv:

  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 110 g vode
  • 75 g šećera u prahu

Priprema:
U veću posudu dodajte vodu i kvasac. Promešajte viljuškom i sačekajte 5 minuta dok se kvasac potpuno ne rastvori. Dodajte u istu posudu preostale sastojke za testo. Mikserom mutite na većoj brzini, oko 2 minuta, dok smesa ne postane glatka (možete i ručno pomešati žicom za testo). Prekrijte posudu folijom i ostavite da testo odstoji na toplom mestu najmanje sat vremena dok se ne podigne.

U vruće ulje stavljajte testo supenom kašikom i pržite dok krofne ne dobiju zlatno žutu boju. Svaki put pre nego što uzmete testo prethodno kašiku nakvasite vodom da se testo ne bi lepilo.

Pročitajte i:  STARINSKI RECEPT: Mašnice od testa sa nadevom od sira (VIDEO)

Dok se krofne prže, upotrebite rupičastu kašiku da ih okrenete, tako da su svih strana dobiju zlatnu boju. Poređajte krofne u posudu u koju ste stavili ubrus kako bi se ocedile.

Sirup sa medom: U manju posudu stavite i na blagoj vatri zajedno promešajte šećer, vodu, limun i med. Kada kuvate sirup stavite krofne u veliku činiju, prelijte ih toplim sirupom i pospite ih cimetom i orasima.

Za čokoladni preliv: Ako ste ipak više raspoloženi za čokoladu,  sipajte šećer i vodu u šerpu i neprestano mešajte na laganoj temperaturi 1-2 minuta, dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte iseckanu čokoladu i nastavite sa mešanjem dok se čokolada ne otopi i smeša ne postane sjedinjena. Prelijte toplu čokoladu na krofne, pospite mlevenim orasima ili bademima i uživajte u ukusu!

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: grckainfo.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.