Naslovna Deserti Prvi srpski kolač: Zaboravljeni desert koji se pravi od šljiva

Prvi srpski kolač: Zaboravljeni desert koji se pravi od šljiva

1233
0
Foto: Shutterstock

Sušeni kolačići od šljiva nekada su u užičkim selima bili obavezna zimnica i poslastica koja se u posebnim, zimskim prilikama delila tek pomalo i tek ponekom.

„To je prvi srpski kolač, tako ga zovu, ja sam naučila od moje mame i od moje bake, one su pravile i moja generacija se seća, dok ovi mlađi ne znaju pa onda iz radoznalosti probaju ili kupe“, kaže Ana Dabović iz Sirogojna.

Recept za tradicionalni, bakin kolač koji zadržava miris i ukus šljive, naizgled je jednostavan, a sastojci – dobre, zrele madžarke, suva drva, malo brašna, sunce i strpljenje.

Kuva se samo šljiva dok ne učezne voda. Onda se to lepo zgusne kad se doda brašno, pa se stavlja na kupusnu lisku, suši se, prevrće se par dana, do dvadesetak, mesec dana, zavisi od vremena. Bitno je da sunca ima dosta“, napominje Dabovićeva.

Pročitajte i:  TOPE SE U USTIMA: Starinske mađarice koje vraćaju u detinjstvo!

Svake jeseni Ana napravi najmanje 500 kolačića, a oni odu na sve strane šireći krug njihovih ljubitelja.

„Nosim ih na poklon u Crnu Goru, kad pođem kući u Budvu, a nosim i prijateljima u Bosni. Svi su zadovoljni, prezadovoljni“, ističe Sonja Marković iz Budve.

U svom šarenilu domaće zimnice, prvi srpski kolač postao je zaštitni znak Sirogojna, sela čuvara tradicije, običaja i sećanja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: opanak.rs / Slavica Jovanović RTS

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.