Naslovna Deserti Pronađite inspiraciju za najlepše slavske kolače: 5 predloga koji ostavljaju bez daha

Pronađite inspiraciju za najlepše slavske kolače: 5 predloga koji ostavljaju bez daha

9303
0
Foto: Shutterstock

Sezona je slava i treba spremiti bogatu trpezu, a vi nemate ideju šta biste slatko pravili…

Mi vam predlažemo nekoliko recepata za ukusne slavske sitne kolače.

TARTUFI

Sastojci:

400 g šećera
200 g seckanog lešnika ili oraha
250 g pavlake
500 g crne čokolade

Priprema:
Šećer istopite, pa u njega dodajte seckani lešnik ili orah. Dok je vruće sipati u pouljen pleh i sačekati da se ohladi pa samleti. Pavlaku zagrejati pa preliti preko izlomljene crne čokolade. Mešati dok se čokolada ne istopi, pa dodati samleveni grilijaš. Kada se masa ohladi od nje praviti kuglice ili nepravilne oblike (tartufi), pa ih uvaljati u kakao prah.

NUGAT KORPICE

Sastojci:

100 g pečenih badema
100 g pečenih lešnika
100 g pistaća
200 g čokolade sa lešnikom
200 g crne čokolade
100 g mlečne čokolade

Priprema:
Iseckati bademe, pistaće i lešnike. Zatim na pari istopiti sve tri vrste čokolade, pa pomešati u jednu smesu i sipati u papirne korpice. Staviti u frižider da se stegne.

PADOBRANCI

Sastojci:

200 g šećera
200 g oraha ili pečenih lešnika
4 belanceta

Fil:

2 žumanca
2 kašike šećera
2 kašike mleka
2 štangle čokolade (50 g)
120 g putera

Priprema:
Umutite šne od belanaca i šećera, pa dodajte mlevene orahe ili lešnike. Na kratko stavite na paru, pa kašičicom vadite i pecite na tihoj vatri.
Fil: Na pari skuvati žumanca, šećer i mleko, dodati istopljenu čokoladu. Kad se skuva i ohladi dodajte umućen puter.
Po dve puslice spajati čokoladnim filom.

Pročitajte i:  Iz bakine kuhinje stiže najukusniji recept za đuveč (VIDEO)

KORN FLEKS

Sastojci:

200 g šećera
8 kašika meda
1 margarin
180 g čokolade
250 g korn fleksa

Priprema:
U šerpu sipajte šećer, med, margarin i čokoladu da provri (2-3 ključa). Zatim dodajte korn fleks, promešajte i vadite kuglice.

ŠTANGLICE SA BADEMOM

Sastojci:

2 žumanca
1 belance
200 g margarina
100 g prah šećera
400 g brašna
kašičica praška za pecivo
150 g listića badema

Priprema:
Umutiti žumance, belance, margarin, prah šećer, pa tome dodati brašno sa malo praška za pecivo. Zamesite testo i ostavite na hladnom da odmara 30 minuta. Zatim, testo razvući, seći štanglice (oko 40), svaku premazati umućenim belancetom i uvaljati u listiće badema.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.